PUBLICITAT

LA MASSANA

6.000 dosis per prevenir la grip entre els grups de població de risc

La vacuna se subministra als CAPs i als centres de salut

Per EL PERIÒDIC

Un pacient es posa la vacuna de la grip al CAP de la Massana, ahir.
Un pacient es posa la vacuna de la grip al CAP de la Massana, ahir. | MARICEL BLANCH
Arriba la tardor, i amb ella, els primers casos de grip. Com cada any, el Ministeri de Salut posa en marxa la campanya de vacunació contra la grip amb l’objectiu prioritari de disminuir la mortalitat en els grups de risc de la població.

El tret de sortida de dita campanya es va donar ahir al matí, i des de primera hora ja es va poder veure  diferents persones adreçant-se als centres d’atenció primària (també es pot anar als centres de salut i a alguns consultoris mèdics) per administrar-se la dosi corresponent. Com és el cas de la Joana Garcia, que entra dins el grup de risc de les persones de més de 65 anys i fa ja anys que ve a posar-se la vacuna, segons ha informat l’ANA.

Garcia va anar al CAP de la Massana i va explicar que per a ella, la vacunació «és important», ja que quan agafa la grip, «només tinc una mica de constipat, una mica de febre i poca cosa més».

Estoc de 6.000 vacunes / El Ministeri de Salut té en estoc 6.000 vacunes (l’any passat van ser 5.837), i la subministra de manera gratuïta als col·lectius de risc, entre ells les persones sanes majors de 65 anys, els nens i adolescents entre els 6 mesos i els 18 anys amb tractament de llarga durada amb àcid acetilsalicílic, les dones embarassades i les persones que viuen a residències sociosanitàries.

A més, també es recomana la vacunació a les persones amb factors de risc, com són les malalties cardiovasculars o respiratòries cròniques (inclou l’asma), la Síndrome de Down, les malalties metabòliques cròniques (inclosa la diabetis mellitus), la disfunció renal, la immunosupressió o hemoglobinopaties –la gravetat de les quals hagi requerit revisions mèdiques periòdiques o hospitalització durant el darrer any  i l’obesitat mòrbida.

La vacunació també és aconsellable a persones que poden transmetre la malaltia a individus d’alt risc (personal sanitari o sociosanitari, i les persones que facin assistència domiciliària a persones d’alt risc); treballadors de serveis comunitaris (bombers, policia, protecció civil i agents de circulació), i interns i treballadors del Centre Penitenciari.

Efectivitat de la vacuna / La vacuna de la grip no és efectiva al cent per cent, però sí fa que les persones que l’agafen ho facin d’una manera més suau i que hi hagi menor nombre de complicacions derivades de la grip.

A més, quantes menys persones hi ha afectades per la grip, menys transmissions hi ha de la malaltia, per tant, afecta a menys part de la població. Precisament, entre els objectius de la campanya per posar la vacuna als ciutadans també hi ha aquest aspecte: prevenir, evitar la propagació de la grip i evitar les complicacions derivades de la grip en aquelles persones que són més fràgils.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT