PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Mateu demana «cohesió» i deixar els interessos «partidistes»

Per al síndic, l’objectiu és el mateix per a tothom: l’estabilitat del país i el benestar ciutadà

Per E. J. M.

El síndic general pronuncia el discurs de Meritxell a Casa de la Vall, ahir al matí.
El síndic general pronuncia el discurs de Meritxell a Casa de la Vall, ahir al matí. | MARICEL BLANCH
«Cohesió» i «aparcar les diferències supèrflues». El síndic general, Vicenç Mateu, va advocar, una vegada més, perquè les forces polítiques vagin totes a la una pel bé del país, en el tradicional discurs que ofereix per la Diada de Meritxell. Els parlamentaris, el Govern i la resta d’institucions van assistir a la Sala dels Passos Perduts de Casa de la Vall per escoltar les paraules de l’autoritat política d’Andorra.

Mateu va remarcar que «mai» hauria de succeir «que entre els consellers generals s’alcin murs insalvables que impedeixin d’escometre aquella tasca per a la qual vam ser escollits, i que no és altra que enraonar per arribar a prendre, sempre que sigui possible des de l’entesa, les millors decisions per Andorra». El síndic va insistir que «aquí no hi ha bàndols» i que «tots plegats, des de les respectives opcions però sense deixar que interessos personals o partidistes ens facin perdre una perspectiva més àmplia, hauríem de treballar per un mateix objectiu: l’estabilitat del país, el benestar dels andorrans». «La nostra obligació és servir l’Estat, l’interès general dels ciutadans davant de particulars i grups de pressió», va afegir.

El màxim responsable del Parlament també va argumentar que «Andorra ha viscut moments molt difícils. Ara bé, mantinguem el cap clar i mirem de no confondre causa i solució, ni els actors d’una i altra. No ens prestem tampoc a aquesta confusió en benefici propi. L’ambició deixa de ser legítima quan posa en perill el bé comú».

Les respostes / Les paraules de Mateu no van caure igual de bé entre tots els grups parlamentaris.

El vicepresident del grup mixt i conseller de Socialdemocràcia i Progrés Víctor Naudi va remarcar que «un any més ha fet el mateix inici de discurs, unitat, però he trobat a faltar el sentit d’Estat, quan parlava de transparència, unitat. Les seves paraules han al·ludit que l’oposició hauríem d’estar callats, no fer estridències en certes qüestions, i jo crec que és el contrari: hi ha d’haver unitat, però transparència, comunicació i ser forts, i no ocultar el cap sota l’ala, que és el que fa el Govern».

Per la seva part, el president del grup mixt i conseller socialdemòcrata Pere López va considerar que  «el síndic ha fet com fa habitualment, comentaris al treball conjunt, a la unitat, als interessos del país, polítics i individuals de cada grup, i ho compartim plenament. El PS està demostrant en aquesta legislatura capacitat de diàleg, (...) però volem que la nostra confiança no s’entengui com un xec en blanc, infinit i sense limitacions».

El president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, va coincidir amb els consellers d’SDP i PS en què «el discurs del síndic ve a ser una mica repetitiu, com cada any, sempre està clamant a la unió, i el que s’hauria de fer és acompanyar les paraules amb fets, que no ho hem vist». Amb tot, el cap de l’oposició va mostrar la predisposició del seu grup a «enfocar el nou curs polític de la forma més positiva i constructiva possible».

Finalment, el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, va destacar del discurs de Mateu «la crida al diàleg, al consens i a la negociació entre els consellers. Forma part de la genètica parlamentària, però cal incentivar-la i no donar-la per feta, i això és el que ha fet el síndic encertadament».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT