PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Som Com Som demana empara a la Policia davant les amenaces

L’entitat vol major col·laboració per tenir «recursos preventius»

Per marisa da costa

Som com Som sol·licita un agent amb qui mantenir el contacte
Som com Som sol·licita un agent amb qui mantenir el contacte | Àlex Lara
Les constants amenaces –sovint complertes– a què es veu sotmès el col·lectiu LGTBI en general i arreu porta el mecanisme per a la seva defensa a nivell nacional a demanar empara al Cos de la Policia. Som com Som ha fet arribar una carta a la direcció del servei d’ordre tot anticipant-se a la fòbia estesa contra les persones lesbianes, gais, transexuals, bisexuals i intersexuals i que darrerament s’ha vist exacerbada en zones de l’entorn. 
 
L’atemptat a Orlando amb què una cinquantena de persones morien i uns altres 53 resultaven ferits mentre es trobaven en un establiment de la comunitat gai però, sobretot, manifestacions que celebren aquest lamentable esdeveniment han estat alguns dels detonants que han conduït Som Com Som a precipitar-se a actuar davant les amenaces que el col·lectiu LGBTI que defensa vegi materialitzades les agressions verbals a què es veu sotmès. 
 
La Policia va rebre dimecres una missiva per part de l’agrupació amb què es demanen una sèrie de «recursos preventius» abans no tinguin lloc fets de caràcter violent contra els ciutadans per causa de la seva opció sexual. No és, però, una denúncia: «El motiu d’entrega no és les amenaces», segons va explicar el president de Som Com Som, Carles Perea, sinó «la voluntat de coordinació i que ningú pugui sentir-se desplaçat al ser amenaçat per motiu de LGBTIfòbia com ho estan fent ben a la vora».
 
La carta, dirigida i entregada al director de la Policia, Jordi Moreno,  «és una resposta a una actitud generalitzada d’amenaça al col·lectiu LGBT d’arreu». Així, el representant de l’associació va manifestar la seva inquietud perquè «el col·lectiu està amenaçat per diferents persones» en l’entorn proper, fins el punt que «diferents activistes amb els que treballem (Barcelona i Madrid) han rebut amenaces de mort». Tot plegat instal·la en la «cautela» l’associació, que demana bidireccionalitat amb l’ens de protecció.
 
Agent de referència/ Una de les mesures que s’inclou en el document que l’agrupació feia arribar al cos passa, tal com va explicar el president de Som Com Som, Carles Perea, per la necessitat de disposar, dins de la institució, amb «un agent de referència». La finalitat és, d’aquesta manera, tenir «un major contacte» per tal que ambdós actors puguin «col·laborar estretament per la justícia i la igualtat».
 
Andorra, lliure d’amenaces/ Fins on l’associació té coneixença, els membres de l’entitat a nivell nacional no han arribat a l’extrem de ser amenaçats de mort, segons va esclarir Perea. La petició d’apropament al cos de la Policia respon més aviat, doncs, a treballar «en xarxa i abans que pugui passar quelcom d’aquesta magnitud a Andorra», així com «per protecció a les persones i a les famílies, demanem poder tenir recursos preventius». 
 
Contactes amb el Govern/ També el Govern ha estat posat en coneixement de la preocupació de l’ens per la integritat dels seus defensats. En concret, la preocupació va dur Som Com Som a manifestar davant del ministeri d’Afers Socials, Interior i Justícia, des d’on «ens va reconfortar». Perea va voler denunciar la «frustració» que es viu entre el col·lectiu. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT