PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

100 € de despesa mitjana en el material per a la tornada a l’escola

Durant els darrers anys els pares han anat disminuint les depeses

Per ESTEFANIA GRACIA

Una nena comprant material escolar.
Una nena comprant material escolar. | EL PERIÒDIC
La tornada a l’escola és un drama per a la majoria de la canalla però també per als més grans. I és que el cost del material i els llibres necessaris per passar cada curs no és precisament baix.

Tot i això, des d’una papereria d’Escaldes-Engornday es destaca que els pares o tutors legals dels menuts cada cop se les «enginyen» més per intentar rebaixar els pressupostos. Per aquest fet, la mitjana general de despeses a l’hora de comprar material «ha baixat força, ara estaria en uns 100 euros. Quan fa uns anys era el doble o més».

Des de l’establiment també es matisa que la venda de llibres és una cosa a part, ja que cada curs i cada escola requereix un material didàctic concret i «s’han de comprar els llibres que diu el centre, per tant, el pressupost està força més marcat».

Tot i això, «cada cop es practica més la revenda i compra de llibres de segona mà. Abans si un llibre estava ratllat o no estava impecable de seguida se’n compraven de nous, i ara no, ara hi ha molts pares que decideixen agafar un llibre de segona mà encara que estigui una mica marcat».

Fins i tot, hi ha qui opta per comprar els llibres a través de portals web com Amazon.es, ja que en ocasions es poden arribar a estalviar més de 100 euros en la compra total.

L’alta gamma ha decaigut / La llibreria escaldenca també puntualitza que el material «d’alta gamma –per dir-ho d’alguna manera– ja no es compra tant. Per exemple, abans es venien moltes llibretes, estoigs, gomes o altres estris el Barça, i ara, tot i que els nens ho segueixen demanant, ja no són tants els pares que ho compren, perquè són materials més cars». A més, «es reutilitzen més les coses, abans si un alumne tenia un llapis a mitges, els pares el llançaven i en compraven un de nou. Ara no, ara s’aprofita del tot».

En el cas de les noies, la llibreria destaca que els materials més reclamats, tot i que ara ja no es compren tant, són els personatges de Disney «o de les series de Disney Channel, com la Violeta o la Luna, que ara estan tan de moda».

Preus unificats / Tot i que cada escola té la seva llista de llibres, des de la papereria d’Escaldes es remarca que no hi ha «una diferència massa notable entre el cost dels llibres en un o altre centre del país. Els pressupostos finals solen ser força similars, però sí varien més els preus en els cursos de primària amb els més grans, com l’ESO o el Batxillerat».

Com destaca l’establiment, «és lògic que quan s’està cursant un estudi superior els llibres tinguin un cost més gran, però en ocasions no és així, hi ha cursos primerencs que en tenen unes llistes força cares, també perquè tenen un volum de llibres força gran».

una compra repartida / Des de la llibreria s’assegura que la compra de material està força repartida. «Hi ha qui ve a principis d’estiu, abans de començar les vacances, i altres que prefereixen venir ja cap al final a pocs dies o setmanes de començar el curs». Tot i això, «també hi ha els típics que vénen el dia abans o fins i tot els qui compren el material un cop ja han començat les classes». 
PUBLICITAT
PUBLICITAT