PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

El pilot de la RAF i la whiskeria

Nigel George Drever, soldat de la Segona Guerra Mundial, va muntar a Andorra el Whisky Club Cafè

Per ESTHER JOVER MARTIN

Un joveníssim Nigel George Drever (Edimburg, 19 de gener de 1920 - Reading, 16 de juliol del 2016).
Un joveníssim Nigel George Drever (Edimburg, 19 de gener de 1920 - Reading, 16 de juliol del 2016). | EL PERIÒDIC
S’imaginen un pilot de la RAF (la Reial Força Aèria Britànica), supervivent de la Segona Guerra Mundial, muntant una whiskeria a Andorra? Doncs va passar, tot i que en desconeixem la data i la localització. Ens ajuden a descobrir-ho?

Joves valents com Nigel George Drever (Edimburg, 19 de gener de 1920 - Reading, 16 de juliol del 2016) van inspirar l’encoratjador  discurs de Winston Churchill a la Cambra dels Comuns l’any 1940, als inicis de la Segona Guerra Mundial. Aleshores, l’esperança de vida d’un pilot d’Spitfire –el model que pilotaven els membres de la RAF– era de tan sols quatre setmanes. Uns 55.000 homes van perdre la vida en operacions aèries.

Drever va ser abatut sobrevolant França i va ser captiu al camp Stalag Luft III POW, un camp de presoners de guerra situat a Polònia. El nostre pilot va contribuir a la Gran Evasió a través dels túnels que hi van excavar, però ell no va poder fugir i va participar a la Marxa de la Mort des de Polònia, en un mes de gener extremadament fred de 1945, quan els alemanys fugien de l’avançada dels soviètics. Però Drever va sobreviure.

Sobrevivint a la guerra

L’escocès Nigel George Drever va néixer a Edimburg però va créixer a Dundee. Per circumstàncies familiars, Drever va haver de deixar aviat l’escola, però va ser recomanat per formar part de la RAF el 1939, amb només 19 anys. La Segona Guerra Mundial acabava d’esclatar i es va unir a l’Esquadró 98, amb base a França. Després de la caiguda de França en mans alemanyes, el juny de 1940, l’Esquadró 98 va ser evacuat i traslladat.

Els membres de la RAF van pujar a un vaixell, amb molts civils a bord, però l’embarcació va ser bombardejada: Drever va ser un dels afortunats que va sobreviure surant en un mar glaçat, ja que havia après a nedar en aigües molt fredes. De l’Esquadró 98, 75 pilots van ser declarats desapareguts i 15 morts. Es desconeix quanta gent va morir en aquest desastre marítim britànic, però les pèrdues es calculen per milers.

Amb tan sols 20 anys, Drever es va unir a l’Esquadró 610, i va pilotar els cèlebres Spitfires, posant la seva vida en constant perill mortal. El mateix pilot, però, va confessar anys més tard que no hi havia temps per a la por: «Anaves de cap a l’infern i no tenies temps de pensar en res més. Mai pensàvem que podríem morir», segons recull Alison Shaw al diari The Scotsman. Però el 5 de març de 1941 va tenir la de la dalla molt a prop: el seu Spitfire va ser abatut sobrevolant França. Va saltar amb el paracaigudes i, immediatament, va ser capturat i traslladat al camp de Polònia on, com hem comentat abans, va participar dels grans plans de fugida, un d’ells retratats en el mític film The Great Escape (John Sturges,1963), protagonitza per MacQueen, Bronson, Garner, Attenborough, Coburn i companyia. Denver va ser capturat en un intent d’evasió, i després va ser obligat a fugir amb els soldats alemanys, encalçats pels soviètics durant l’hivern de 1945, i quan el nazisme va perdre la Segona Guerra Mundial.

La vida després de la contesa

Després de ser alliberat, el jove expilot de la RAF va emigrar a Àfrica, on va dirigir una plantació a Tanganyica. Allà va començar a importar whisky escocès. Després, Drever va viure a Malta i, més tard, a Andorra. L’article de The Scotsman diu que a al Principat «va portar el Whisky Club Cafè, i va delectar els autòctons amb les seves demostracions de Gay Gordons», una dansa celta molt popular a Escòcia. On estava aquest bar? Qui el va veure ballar? Quant temps va residir a les Valls.

Finalment, el soldat es va traslladar a Gran Bretanya, on va ser conegut i valorat per les seves gestes durant la guerra. El passat 16 de juliol, amb 96 anys, va morir.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT