PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Cultura assumeix l’Àrea de Llengua Catalana i Política Lingüística

El Govern descarta qualsevol lectura política en la decisió, manté Joan Sans i nomena Joan Ramon Marina com a cap de les noves competències

Per EL PERIÒDIC

Olga Gelabert i Eric Jover durant la roda de premsa, ahir.
Olga Gelabert i Eric Jover durant la roda de premsa, ahir. | ANA/S.F.
El Ministeri de Cultura, Joventut i Esports assumeix a partir d’aquest mes de setembre les competències del Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior referents al català. D’aquesta manera, tots els serveis i els departaments que desenvolupen la política lingüística del país passaran a dependre del Ministeri de Cultura, Joventut i Esports, encapçalat per la ministra Olga Gelabert, segons ha informat l’ANA.

En concret, des del Ministeri d’Educació, liderat per Eric Jover, es traspassen les àrees de Formació d’Adults i d’Accions Internacionals. Amb aquestes modificacions, quedarien a càrrec del Ministeri de Cultura el departament de Política Lingüística, que dirigeix Joan Sans, i la nova Àrea de la Llengua Catalana, dirigida per Joan Ramon Marina.

Un canvi estratègic / Vers aquests moviment, Jover va detallar ahir durant la presentació de les modificacions que els canvis van ser proposats pels tècnics i que després d’un temps de valoració s’ha considerat formalitzar «un canvi estratègic i molt positiu per a la promoció de la llengua catalana al país».

A més, tant Jover com Gelabert justifiquen la necessitat d’unificar les àrees per optimitzar els recursos de l’administració. «El sol fet que depenguin d’un sol ministre ja ajuda, ho teníem disgregat amb dos departaments a Educació i un a Cultura», va dir Jover, assegurant també que properament sobre el terreny «es notaran diferències».

Tot i que es faran diverses reestructuracions, els canvis no implicaran un augment del pressupost per a la promoció de la llengua,que actualment suma 1.350.000 euros anuals.

Lectura política / El ministre d’Educació i Ensenyament Superior va voler descartar qualsevol lectura de caràcter polític sobre la decisió, fent referència a un ministre «que decideixi desfer-se d’unes àrees que funcionen bé, que estan donant servei amb bons professionals i que no tenia cap mena de queixa, però pensem que cal una visió des de Govern». La ministra de Cultura va puntualitzar que es farà la incorporació de 20 persones que passaran a dependre del Ministeri de Cultura.

Gelabert va matisar que fins ara «ens trobàvem que era difícil fer campanyes per a la promoció del català, i amb aquestes modificacions, el Departament de Política Lingüística i la nova Àrea de la Llengua Catalana passaran a executar les polítiques de promoció de la llengua».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT