PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els empresaris, a l’expectativa abans de parlar de normalitat

El president de la Confederació Empresarial reconeix que el ‘cas BPA’ ha frenat la inversió estrangera

Per m.c.

La trajectòria de Vallbanc serà clau per determinar-ne l’èxit.
La trajectòria de Vallbanc serà clau per determinar-ne l’èxit. | Tony Lara
La «tranquil·litat», a parer del president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, ha tornat després del terrabastall que ocasionava la intervenció de Banca Privada d’Andorra (BPA). Això no obstant, el representant de la patronal es troba –com el sector a què representa– a l’expectativa i recalca la necessitat de conèixer, arrel de la trajectòria que vagi prenent la nova entitat així com de la imminent visita de J.C. Flowers, «quin recorregut o intencions hi ha darrere dels propietaris de Vallbanc per realment consolidar-lo». Això, altrament, ha de permetre els inversors forans recuperar un «interès» que, «possiblement», es va veure minvat amb l’esclat de la crisi.
 
La situació s’ha calmat després del 10 de març de 2015 però encara no es pot parlar «d’estabilitat». Aquesta es recobrarà, segons considera el representant dels empresaris del país, un cop es consolidi la figura que substitueix BPA, Vallbanc.  Altimir, com bona part del teixit empresarial andorrà, es troba a l’expectativa i espera a veure quines línies seguirà Vallbanc abans de donar per definitivament per tancat l’assumpte. 
 
Tot emfasitzant la necessitat que siguin els especialistes del sector financer els qui determinin finalment el tancament d’aquest capítol –fora de l’aspecte judicial del que encara «sentirem a parlar molts anys»–, Altimir creu que cal esperar a conèixer l’estratègia plantejada per la nova figura i fer-ne un seguiment dels passos per realment parlar de recobrament de la normalitat.
Un dels factors que ha de permetre albirar el futur del banc adquirit per un fons d’inversió estatunidenc és precisament la visita dels seus mandataris la setmana vinent. El president de la CEA apunta, en aquest sentit, que l’arribada de l’inversor el proper dilluns, així com la seva reunió amb el cap de Govern, Antoni Martí, permetrà «saber d’una forma més clara quines són les intencions» així com «donar una mica més de perspectiva» i saber de primera mà «quins són els objectius [de J.C. Flowers]» al respecte de la banca de nova creació.
 
Entrada d’empreses foranes/ El dibuix dels plans per part de JC Flowers també ha de permetre recobrar «l’interès» dels inversors estrangers que segons va reconèixer el representant nacional dels empresaris, «possiblement» van perdre en esclatar l’afer BPA. «Les males notícies», segons explica Altimir, «el que fan és que la gent prengui prudència a l’hora de desplaçar-se o fer canvis a la seva empresa». Això, però i tal com assegura l’empresari, està canviant i  «poc a poc es torna a recuperar l’atenció dels privats estrangers que es plantejaven assentar-se a Andorra abans de la crisi.
 
Confiança en Vallbanc/ La reserva que és habitual no només en els sector empresarial sinó que s’estén a molts altres àmbits i actors quan es parla del futur que se li pronostica a Vallbanc no és unitària. Preguntat sobre la confiança dels empresaris en la nova entitat, Xavier Altimir va afirmar tenir constància «d’empresaris que hi han obert comptes i gestionen part dels seus negocis amb Vallbanc, el què vol dir que com a mínim», tal com va apuntar «ja hi ha uns quants que hi confien». Perquè el sentiment s’ampliï caldrà doncs esperar al plantejament amb què avanci el banc així com la trobada del seu propietari, J.C. Flowers, amb Martí.  

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT