PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La falta d’ITV segueix sent el motiu principal de les sancions al volant

A més dels 315 conductors multats per no tenir el distintiu, 88 van ser-ho per circular sense la inspecció

Per marisa da costa

Fins a 30 de juny, gairebé 130 persones van ser enxampades al volant sense haver-se posat el cinturó de seguretat.
Fins a 30 de juny, gairebé 130 persones van ser enxampades al volant sense haver-se posat el cinturó de seguretat. | El Periòdic
En el que portem d’any, el cos de la Policia ha multat més de 300 conductors per infringir l’article 166 del Codi de Circulació: «Circular sense disposar del distintiu d’inspecció tècnica de vehicles en vigència per no haver-se presentat a les proves reglamentàries o per no haver-les superat». Infringir aquesta norma segueix sent la principal causa de penalització als conductors andorrans, tot i que molt pel darrere de les originades per excedir els límits de velocitat, que encapçalen sobradament el rànquing de violació de les normes de tràfic amb les 7.000 sancions que el servei de seguretat ja ha interposat només en el primer semestre del 2016.
 
Tal com han permès saber les dades facilitades per l’àrea de Policia Administrativa i Suport del Grup del Centre de Processament de Dades Policials, fins el mes de juny, 315 persones van veure’s sancionades per no haver passat la inspecció tècnica de vehicles (ITV) quan els pertocava. Encara en relació amb la revisió de la ITV, cal també destacar les 25 penalitzacions monetàries interposades pels agents a persones que, directament, circulaven sense el distintiu. 
 
En la línia de no tenir al dia la documentació requerida per fer rodar un vehicle es troba el tercer motiu de multa, després de superar la velocitat permesa i no passar la ITV. Els primers sis mesos de l’any, 231 conductors van ser enxampats al volant sense tenir l’assegurança del vehicle o bé no poder-la presentar als agents en el marc d’un control de seguretat.
 
Prescindir del cinturó/ Malgrat que les xifres i estudis internacionals hagin constatat i segueixin insistint en la rellevància del cinturó de seguretat a l’hora de salvar vides al volant, prescindir d’aquesta eina segueix trobant-se en el top cinc de les violacions del reglament de circulació. No dur el cinturó cordat ha provocat fins a data d’avui la imposició, per part dels agents, de més de 130 multes. 
 
Les campanyes de conscienciació, no obstant, han tingut el seu efecte: ara fa cinc anys, el total de conductors que se saltaven aquesta norma ascendia als 1.253. Aquesta dada es va veure rebaixada en 200 persones el 2012 i fins a la meitat el 2013, quan no portar lligat el cinturó era motiu de 505 multes. Tot i que va seguir baixant el 2014 (amb 326 sancions en tot l’any), la xifra va repuntar el 2014, amb 425. Si la tendència es manté similar a la del primer semestre, sembla que novament es rebaixarà la dada.
 
Tanca el top cinc d’infraccions per les quals s’han hagut d’interposar més sancions el mal comportament al volant. Fins a una norantena de persones van ser multades entre els mesos de gener i juny per infringir el segon article del codi, pel qual s’estipula que «Tots els usuaris de les vies públiques han de comportar-se correctament i de forma que no constitueixin cap perill o cap molèstia per a la circulació». Aquest inclou des de portar més passatgers dels permesos fins a l’ús del telèfon o qualsevol altre dispositiu, passant per «manifestacions incorrectes».
 
Sense carnet/ Poc més enrere de les multes per «conducció temerària» es troben aquelles originades per circular sense dur a sobre el carnet de conduir (73), d’un costat i, de l’altre, les interposades per efectuar avançaments no permesos (72). Del primer semestre d’enguany, tanquen el llistat de negligències que han suscitat més d’una cinquantena de multes la violació dels senyals horitzontals de la calçada, amb 68 enxampats.
 
Normes menys violades/ Hi ha sancions que no s’especifiquen en les dades facilitades pel cos de la Policia i que s’inclouen en un apartat dedicat a «altres articles (fins a 118) multes. Per contra, d’entre les 7.841 infraccions constatades pels funcionaris del servei de vigilància, cal destacar conceptes en què l’incompliment ha estat substancialment més baix. Un exemple és el no haver fet el canvi de nom d’un vehicle (9) o tenir l’automòbil aturat interrompent el tràfic ( 7). 
 
Saltar-se semàfors en vermell o bé les indicacions dels agents empaten en número amb la xifra de conductors que es veien sancionats per circular, sent residents, amb un permís de conduir forà. El mal estat dels vehicles és també origen de multes, tot i que en menor mesura.
 
Amb tot, ja són 7.841 multes les que la Policia ha posat fins a dia 30 de juny. El total de sancions que posava en tot el 2015 va superar lleugerament les 8.800. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT