PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El 81% dels pensionistes residents estan exempts de tributar

De les més de 9.000 pensions que paga la CASS, només 1.600 superen els 1.000 euros mensuals

Per Lídia raventós

Un grup de jubilats conversen mentre descansen en els bancs de davant del Comú d’Andorra la Vella.
Un grup de jubilats conversen mentre descansen en els bancs de davant del Comú d’Andorra la Vella. | Tony Lara
el representant dels pensionistes al Consell d’Administració de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), Lluís Sàmper, va exposar ahir en declaracions a EL PERIÒDIC que el 81% dels pensionistes que resideixen a Andorra estan exempts de tributar perquè tan sols el 19% supera els 24.000 euros a l’any. De fet, de les més de 9.000 pensions que paga la CASS –entre persones que resideixen Andorra i a fora–, només prop d’uns 1.600 superen els 1.000 euros. «Hem de partir de la base que les pensions a Andorra, de mitjana, són de 560 euros», va aclarir Sàmper. 
 
D’altra banda, amb l’entrada en vigor el passat mes de febrer del conveni de no doble imposició (CDI) entre Andorra i Espanya s’estableix que, quan procedeixi, la retenció fiscal s’ha de fer únicament en el país on l’obligat tributari tingui la residència, i no al país que paga la retribució. Alguns dels pensionistes espanyols que resideixen al Principat però, encara pateixen una retenció de com a mínim el 8% del que reben mensualment per part de la seguretat social espanyola. Aquestes persones únicament haurien de tributar a Andorra –no a Espanya– i només en el cas de cobrar anualment més de 24.000 euros. En cas de cobrar menys, estarien exemptes de retenció a tots dos països.
 
De la mateixa manera, el representant dels pensionistes reivindica que «és injust» que les pensions d’Andorra que s’envien a Espanya arribin al seu destinatari amb una deducció de cinc euros. Tal com detalla Sàmper, el banc receptor –en aquest cas qualsevol banc espanyol on s’ingressi una pensió provinent del Principat– aplica una comissió de cinc euros. Una quantitat molt important, remarca, «tenint en compte que moltes pensions no superen els 20 euros». «Si les pensions espanyoles arriben a Andorra sense cap despesa, amb la seva integritat nominal, les pensions andorranes al meu entendre han d’arribar a Espanya amb les mateixes condicions», afegeix. 
 
D’altra banda, Lluís Sàmper informa que des d’Espanya ja s’ha notificat que solucionaran el problema i confia que en qüestió d’un parell de mesos deixin de fer les retencions, d’acord amb el que marca el CDI. «Espanya segurament no ho farà de forma immediata perquè ha de canviar els seus sistemes informàtics, però amb un parell de mesos el tema quedarà solucionat», va remarcar. Així mateix, està convençut que la correcta aplicació es farà amb un efecte retroactiu. És a dir que des del moment que els pensionistes hagin presentat la documentació, es retornaran les retencions que s’hagin fet indegudament. 
 
Sigui com sigui, Sàmper va insistir en què «és cada persona qui ha de deixar clar en quin país fiscalitza, les autoritats no ho faran». «Han de definir on tributen i en qüestió d’això pagaran a una banda o a l’altra els imports que pertoquin», va agregar. 
 
El PS reclama explicacions al Govern/Per evitar aquesta doble deducció els afectats han de dirigir-se a l’oficina de tributs d’Andorra i demanar un certificat de residència fiscal que cal entregar a la CASS. Amb tot, moltes persones segueixen patint retencions de l’Estat veí perquè desconeixen que han de dur a terme aquesta gestió burocràtica. En aquest sentit, el president del grup parlamentari mixt, Pere López, va lamentar ahir en roda de premsa que no hi hagi hagut cap comunicació ni per part del Govern ni de la CASS informant sobre aquesta qüestió als afectats. «Ens sembla incomprensible que no s’estigui al costat dels ciutadans i que la CASS actuï com una administració enemiga», va sentenciar. 
 
En aquest mateix sentit, Sàmper també va opinar que «la seguretat social hauria de ser molt més proactiva i contactar amb els assegurats per informar-los que tenen la possibilitat de quedar exempts en alguns casos, depèn del que cobrin». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT