PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Jover afirma que «la recerca ha de continuar sent prioritària»

El Govern cofinança amb 100.000 euros quatre projectes que han rebut ajuts del programa Poctefa

Per E. J. M.

El ministre d’Educació, Ensenyament Superior i Recerca, Eric Jover, ahir.
El ministre d’Educació, Ensenyament Superior i Recerca, Eric Jover, ahir. | SFGA/CESTEVE
Màxim històric del pressupost destinat a ajudes per a la recerca. Durant el 201, el total de subvencions arribarà als 227.300 euros, una xifra que es dispara respecte a l’import dedicat a la recerca durant l’any passat, que va ser de 92.718,02 euros. El titular d’Educació, Ensenyament Superior i Recerca, Eric Jover, va subratllar ahir que, per al Govern, «la recerca ha de continuar sent una prioritat». El ministre va insistir que s’ha fet «una aposta clara per la recerca i la societat del coneixement».

El pressupost de recerca ha experimentat un augment espectacular en l’última dècada. Segons les dades facilitades, en el període 2011-2014, els ajuts totals anuals rondaven entre els 120.000 i els 130.000 euros. Abans, la xifra era molt més minsa, amb un mínim assolit l’any 2008 amb 31.200 euros. Excepte per la punxada de l’any passat, l’interès per donar suport econòmic a la recerca no ha parat de créixer.

L’última constatació de l’aposta per la investigació és l’adjudicació de 100.000 euros a quatre projectes que formen part del programa europeu transfronterer Poctefa. Des d’Andorra no es pot demanar, individualment, un ajut Poctefa, però sí que pot formar part de projectes conjunts amb Espanya i/o França. Des de Recerca es va obrir un període per sol·licitar finançament complementari a les subvencions Poctefa i de les vuit peticions presentades se n’han aprovat quatre. «No ens en podíem quedar fora. Ens interessen els grups de recerca, i la majoria dels estudis són sobre temes pirinencs», va destacar Jover.

Els quatre projectes que es reparteixen els 100.000 euros del programa d’ajuts de recerca estan relacionats amb el canvi climàtic: «És un problema, i més a la muntanya, i hem de generar informació per afrontar-ho el millor possible», va subratllar el ministre. Jover també va insistir que «les institucions que treballen el canvi climàtic tenen molt bon nivell i, moltes vegades, demanen col·laboració al Cenma (Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra)».

El titular de Recerca va puntualitzar que quan s’assoleixi l’acord d’associació amb la Unió Europea «podrem participar en programes territorials i optar directament als ajuts». Jover també va remarcar l’alt nivell i els temes als quals es dedica la recerca que es fa des d’Andorra o d’andorrans que treballen a l’exterior. «Sempre ens sorprèn», va confessar.

ELS PROGRAMES

Ectopyr, els rèptils com a bioindicadors


Ectopyr, els ecoterms pirinencs enfront del canvi climàtic, ha rebut 890.500 euros de finançament Poctefa. La iniciativa la impulsen els departaments francesos de l’Arieja i l’Alta Garona i el Centre de recuperació d’amfibis i rèptils de Catalunya. Bomosa, com a participant al projecte, rebrà 20.500 euros del Govern. Amb els dos finançaments, Ectopyr obté el cent per cent de la quantia sol·licitada. El projecte Ectopyr utilitza els de rèptils pirinencs com a bioindicadors del canvi climàtic, des dels rius de la plana fins a les tarteres d’altitud.

Clim’py, l’evolució del clima als Pirineus

El projecte Clim’py, de caracterització de l’evolució del clima i provisió d’informació per a l’adaptació als Pirineus, ha rebut 567.189 euros del programa Poctefa. L’equip col·laborador el formen la Universitat de Saragossa, el Servei Meteorològic de Catalunya, MeteoFrance, l’Agència Estatal de Meteorologia d’Espanya, Centre d’Études Spatiales de la Biosphère Université Paul Sabatier, l’Instituto Pirenaico de Ecología i el Cenma de l’Institut d’Estudis Andorrans. El Cenma rebrà 46.220 euros per participar en el projecte. Entre els dos ajust, Clim’py obté el 100%.

Florapyr, la base de la flora pirenaica

Florapyr vol mantenir i desenvolupar les bases del coneixement sobre la flora dels Pirineus i els indicadors de seguiment relacionats amb el canvi climàtic. Poctefa li ha atorgat 534.780 euros, i el Govern, a través del Cenma, n’aporta 21.964,80 euros. Hi participen Conservatoire botanique national des Pyrénées et de Midi-Pyrénées, Conservatoire botanique national méditerranéen de Porquerolles, Institut Botànico de Barcelona, Instituto Pirenaico de Ecología, Sociedad de Ciencias Aranzadi i Observatorio Pirenaico de Cambio Climático.

Canopee, l’adaptació dels boscos

El projecte Canopee se centra en investigar el canvi climàtic i l’adaptació dels boscos del Pirineu. El programa Poctefa finança la iniciativa amb 602.351,00 euros i el Govern, a través del Cenma, 11.315,20 euros. Els equips col·laboradors que desenvoluparan Canopee són: Conservatoire botanique national des Pyrénées et de Midi-Pyrénées, Centre National de la Propiété Forestière, Centre de la Propietat Forestal, Office National des Forêts, Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Fundación Hazi Fundazioa, Instituto Pirenaico de Ecologia.


Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT