PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Euromarxes escriu al Papa per protestar per la visita de Gallagher

El moviment convida a reflexionar sobre el paper del copríncep

Per Esther Jover Martin

Protesta de les Euromarxes el 7 d’octubre de l’any passat
Protesta de les Euromarxes el 7 d’octubre de l’any passat | Tony Lara
Les Euromarxes, un moviment de protesta europeu organitzat per diversos moviments socials, organitzacions polítiques i sindicals que rebutja la política fiscal europea, el Tractat de Comerç entre la Unió Europea (UE) i els Estats Units, i la inclusió dels paradisos fiscals, han enviat una carta al Papa Francesc per criticar durament que permeti la visita de l’arquebisbe secretari del Vaticà, Paul R. Gallagher, al Principat els dies 7 i 8 de setembre. L’argument és que la Santa Seu no pot donar suport a «la política portada a terme pel Govern d’Andorra, país en què no es respecten els drets humans».
 
En la carta, Euromarxes recorda que el passat 7 d’octubre va organitzar una jornada de protesta a Andorra, amb una concentració davant de l’edifici administratiu del Govern, i que va entregar una carta al copríncep i bisbe d’Urgell, Joan Enric Vives, en què qüestionava les polítiques del país. Els emissors de la nota matisen que «ha transcorregut gairebé un any de la nostra missiva i el bisbe de la Seu d’Urgell ha ignorat el seu contingut».
 
L’argumentari en contra / Els redactors de la carta al Papa Francesc argumenten els motius pels quals consideren que a Andorra no es respecten els drets humans. «El Principat no mostra cap respecte pels drets dels treballadors. La política d’immigració és súmmament restrictiva. El dret de vot està restringit només als andorrans, fins i tot en les votacions locals [eleccions comunals]. La independència de la justícia està seriosament qüestionada i la mendicitat, prohibida».
 
Euromarxes també insisteix que «les portes d’Andorra s’han mantingut tancades a la immigració, però obertes de bat a bat per als evasors fiscals i als rics residents estrangers». Amb tot, el moviment erra a l’hora de qualificar Andorra de paradís fiscal. De fet, afirma que el país forma part de la llista de paradisos fiscals de la Comissió Europea i es pregunta si «és acceptable que el bisbe de la Seu d’Urgell continuï sent copríncep d’un paradís fiscal».
 
El moviment incideix molt en la política fiscal andorrana i acusa la banca del país de tenir «vocació» de paradís fiscal, una voluntat que «es reafirma amb la seva internacionalització cap a les localitzacions offshore més importants del món, com Panamà, Luxemburg, Suïssa, Mònaco, Bahames, Illes Verges i d’altres». Euromarxes admet que Andorra ha introduït impostos, però ho titlla de maniobra per «captar capitals, atrets per la seva baixa fiscalitat, practicant una competència deslleial amb el que s’anomena dumping fiscal». 
 
Per a Euromarxes, les polítiques fiscals «agressives» van en detriment dels serveis públics, amb «retallades» en educació i sanitat, entre d’altres sectors. El moviment aprofita per remarcar que el copríncep episcopal no ha criticat «les pràctiques d’evasió fiscal amb destí al Principat, procedents moltes vegades de la corrupció i el crim organitzat». 
 
NO AL COPRÍNCEP / La carta al Papa, amb un marcat to catòlic, convida el líder de l’Església a replantejar-se la visita de l’arquebisbe secretari Gallagher a Andorra i, a més, a reflexionar sobre el paper del copríncep. Euromarxes vol obrir un debat sobre si s’ha de mantenir la figura de copríncep episcopal ja que considera que «no ajuda, en absolut, a apropar l’església a la ciutadania, que no concep estructures feudals de poder en ple segle XXI». 
 
En la missiva que el moviment social va enviar al copríncep Vives l’any passat s’hi enumeraven totes les polítiques andorranes «que xoquen amb els valors que defensen les Euromarxes» i l’instaven a reflexionar , posant de relleu «la nova església del papa Francesc, que ens ha transmès el missatge esperançador que l’església és dels pobres». 
L’epístola al papa Francesc es va enviar dilluns, dia 22. 

Un recorregut a favor d’habitatge, salut i educació dignes/ El manifest d’Euromarxes es va iniciar l’1 d’octubre del 2015 a Gibraltar i va continuar fins a Brussel·les, a la seu de la Unió Europea, on van arribar el 17 d’octubre. En el seu discurs, Euromarxes va clamar que cada vegada «més persones, ciutadanes de l’anomenada Unió Europea, acaben el dia perdent la seva feina o veient-se qüestionats i minvats dels seus drets a un habitatge i una salut digna, a una educació igualadora o unes pensions suficients». 
 
Durant la seva acció a Andorra, on unes 200 persones es van aturar el 7 d’octubre, van clamar, entre d’altres lemes, «no volem el frau de l’evasió fiscal», «fora el conveni de doble imposició» i «dret a l’atur i dret a la vaga».
PUBLICITAT
PUBLICITAT