PUBLICITAT

Andorra la Vella

Patates amb sabor explosiu

Un cuiner de la capital troba una espoleta de percussió a l’interior d’un sac de tubercles

Per marisa da costa

Mohamed El Ouargui, el cuiner sorprès per l’antic artefacte que descobria ahir, després de netejar el que pensava que era un tros d’or.
Mohamed El Ouargui, el cuiner sorprès per l’antic artefacte que descobria ahir, després de netejar el que pensava que era un tros d’or. | Maricel Blanch
L’ajudant d’en Mohamed el Ouargui, cuiner del restaurant Primavera de la capital, va trobar, el vespre de diumenge mentre posava a punt el producte per preparar-lo al gust preferit per als infants –així com bona part de la població adulta– una patata certament estranya: pesant i dura, poc apropiada per a fregir-la; més aviat hauria servit per fregir el comensal. El tubercle va resultar ser un explosiu, probablement una granada. Tal com van concloure els tècnics del Tedax després d’intervenir al local previ desallotjament del perímetre, l’objecte trobat pels cordons bleus del carrer Callaueta era «una espoleta de percussió» que encara contenia explosiu al seu interior.

Els Tècnics Especialistes en Desactivació d’Artefactes eXplosius (Tedax) del Cos de Policia van acordonar i desocupar ahir tant els negocis com els edificis d’un dels carrers que queda entre el Parc Central i l’antic Escale durant tres quarts d’hora. La crida d’El Ouargui feia la patrulla traslladada a l’establiment alertar, a la seva vegada, els professionals en matèria d’explosius: el que el cuiner havia identificat innocentment com «una pedra» o, fins i tot, «un tros d’or», va resultar ser un explosiu. 
 
Era una espoleta de percussió, sortida d’un sac de 25 quilograms de patata francesa que va portar els agents a activar el protocol de seguretat amb la finalitat de descartar que l’artefacte, que encara contenia matèria explosiva, pogués suposar un perill vertader. 
 
Quan faltaven pocs minuts per les cinc de la tarda, el carrer de la Callaueta va ser desallotjat tant de veïns com de treballadors i clients. La normalitat va arribar tres quarts d’hora més tard, després que la patrulla canina i els Tedax descartessin que el que durant la recol·lecta colava com a patata resultés ser explosiu. «Al final només ha estat un ensurt», tal com va relatar el mateix cuiner.
Els funcionaris es van endur la peça, un artefacte que, segons van explicar des del cos de seguretat «és una espoleta antiga que devia ser emprada en alguna guerra ara fa anys». Els agents investiguen ara d’on és originària la relíquia que ha vingut a parar a Andorra per evitar un nou cas. D’altra banda, des de l’empresa proveïdora del restaurant no van saber determinar des quin punt s’importa aquest tipus de patata que, al seu torn, adquireixen «a Barcelona». 

Febre de les maletesLa d’ahir va ser una tarda moguda per als agents de l’àrea Tedax. Poc després de rebre l’alera del restaurant, els agents van acordonar pocs metres més enllà el carrer Consuegra, com a conseqüència també de l’alerta d’un veí per una maleta oblidada en un portal. Després de desenvolupar els passos deguts per descartar que l’interior contingués cap artefacte, es va restablir la normalitat. Nova falsa alarma que facilitarà desestimar una patata quan de veritat sigui explosiva. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT