PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Els orígens de la fotografia

L’Arxiu Nacional d’Andorra conserva tres imatges de 1887, les més antigues que conserva

Per EL PERIÒDIC

El cap del Port d’Envalira, el 1887.
El cap del Port d’Envalira, el 1887. | Arxiu Nacional d’Andorra / Fons CR / Jean-Auguste Brutails
El 19 d’agost de 1839 es va presentar en societat el primer procés fotogràfic de la història: el daguerreotip, un invent de Louis-Jacques-Mandé Daguerre. Per  celebrar el 177è aniversari de la presentació del primer artefacte fotogràfic, l’Arxiu Nacional d’Andorra va difondre ahir al seu perfil de Facebook les tres imatges més antigues sobre el Principat d’Andorra que conserva: es tracta de  tres còpies fotogràfiques a l’albúmina en què s’hi pot veure el cap del Port d’Envalir, una visura a la plaça de Sant Julià de Lòria i una vista general d’Andorra la Vella. L’autor dels daguerrotips és Jean-Auguste Brutails i daten de l’any 1887.

L’any 1850, Louis-Desiré Blanquart-Evrard va presentar les primeres còpies fotogràfiques sobre un paper albuminat a l’Acadèmia de Ciències i Belles Arts de França. El procés a l’albúmina consistia «en un paper extremadament fi xopat amb albúmina (clara d’ou) per flotació, un cop sec es sensibilitzava (per flotació) amb un bany de nitrat de plata, es deixava assecar i ja es podia exposar», segons explica l’ANA en el seu post. L’albúmina va ser l’inici de la fotografia comercial. Durant molts anys el positiu a l’albúmina i el negatiu amb col·lodió humit van ser «la parella de ball ideal a partir del 1860 (quan es va fer popular) fins al 1880».

La fotografia ha anat evolucionant al llarg del segle XX fins esdevenir digital, deixant el procés de revelat oblidat o condemnat a ser una tècnica romàntica. La fotografia també s’ha universalitat, i tothom pot capturar imatges des de qualsevol dispositiu, sobretot des dels telèfons. Fer una bona fotografia, amb ànima, però, no és tan fàcil.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT