PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Els veterinaris han d’avisar si algú no identifica l’animal

Agricultura també ha advertit per carta d’inspeccions d’ofici als nuclis zoològics

Per E. J. M.

Un gos, lligat, al carrer.
Un gos, lligat, al carrer. | MARICEL BLANCH
L’article 18.4 de la Llei 11/2016, del 28 de juny, de tinença i de protecció d’animals estableix que «qualsevol veterinari ha de comunicar al propietari d’un animal no identificat l’obligació d’identificar-lo» i «en cas de refús, el veterinari ha de notificar el fet al registre corresponent». Per tant, tot personal veterinari que detecti que la persona propietària d’un animal no vol posar-li el xip identificatiu ni registrar-lo, n’ha d’advertir al Registre d’Animals de Companyia (RAC), que depèn de la tutela del Departament d’Agricultura. El RAC s’ha de desenvolupar reglamentàriament.

Fa tres setmanes que ha entrat en vigor la nova legislació i «des del punt de vista administratiu, sobretot en temes de propietaris d’animals de companyia, hem iniciat un procediment de regulació de dades del registre», ha explicat el director del Departament d’Agricultura, Landry Riba. A més, «hi ha pendents reunions amb els veterinaris privats per temes d’identificació que vénen de modificacions reglamentàries del nou text», va destacar.

Més de cinc animals / Un altre aspecte que amb la nova llei ja s’està regulant són els nuclis zoològics, que la llei defineix com les «agrupacions zoològiques per exhibir animals, les instal·lacions per mantenir animals, els establiments de venda i cria d’animals, els centres de recollida d’animals, el domicili dels particulars on es fan vendes o altres transaccions amb animals i els de característiques similars que es determinin per via reglamentària». En aquest cas hi entren els caçadors que tenen diversos gossos que utilitzen per a la pràctica de la caça i les activitats en què s’utilitzen animals per a l’oci, com l’arrossegament de trineus.

Riba ha exposat que «a tots aquests propietaris ja se’ls ha avisat per carta que hi hauran inspeccions d’ofici i que s’han de personar al departament per fer les inscripcions, i això ens permet posar al dia moltes dades del registre». El responsable d’Agricultura ha reconegut que «els propietaris tenen més tendència a donar d’alta un animal que de baixa, que pot ser tant per causa de mort com per cessió o intercanvi, una acció que en el col·lectiu caçador es fa molt».

L’advertiment de les inspeccions d’ofici estan permetent «d’una banda, actualitzar les dades del registre i disposar d’unes dades molt més reals, i d’altra banda, arribar a les instal·lacions i proposar les millores que s’escaiguin. Hi ha casos en què s’han comissat els animals fins que la instal·lació s’ha posat al dia amb el reglament», ha afegit Riba. De fet, l’article 10.5 de la norma diu que «cada nucli zoològic ha de portar un registre amb les dades de cadascun dels animals que hi entren i en surten», unes dades que han d’estar a disposició de les autoritats competents sempre que ho requereixin.

Cap resolució d’expedients amb la nova legislació / Només fa tres setmanes que la Llei 11/2016, del 28 de juny, de tinença i de protecció d’animals ha entrat en vigor i encara no s’ha aplicat cap sanció en base a la nova legislació. «La part més repressiva vindrà amb la resolució dels expedients», ha advertit el director d’Agricultura, Landry Riba.

Actualment, hi ha casos pendents de resolució que es troben a la Batllia, «i la part administrativa queda en suspens mentre no es resolgui la part judicial». Es tracta dels casos més greus, com l’ofegament d’una dotzena de gats o llençar el gos per la finestra. «Els expedients administratius que, actualment, estan en curs són més de temes més rutinaris com, per exemple, de molèsties al veïnat, baralles entre animals, agressions d’un gos a una persona... Es tracta del dia a dia, no de casos escabrosos i difícils, que com menys en tinguem, millor», ha conclòs Riba.

El més nou són els expedients sobre tinença de gossos potencialment perillosos, ja que el text ha rebaixat d’un grau les sancions per controls a la via pública, en casos que aquests cans no portin corretja ni morrió. «La persona sancionada notarà la diferència tant en l’import del pagament com en l’expedient de la sanció», ha dit.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT