PUBLICITAT

Encamp

El titular d’exteriors convida SDP a reintegrar-se al pacte per la UE

El Govern reitera la voluntat que «la substància» dels acords es mantingui

Per M.C.

Martí i Alís en una reunió pro UE.
Martí i Alís en una reunió pro UE. | TONY LARA
El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va convidar novament les forces polítiques al marge –SDP i Ld’A– a integrar-se a l’agrupació nacional per a l’acostament a la Unió Europea (UE) erigit amb la vocació de «cercar un equilibri entre la participació al mercat comú» tot mantenint «les particularitats» d’Andorra. El demòcrata va encoratjar les formacions desenteses del Pacte d’Estat sobre l’acostament a l’entorn a defensar les seves posicions sobre la taula de debat i «deixin de costat» qüestions polítiques quan es tracta d’«obrir una nova Andorra al món».

Portes obertes/ Com ja han fet diversos membres de l’Executiu, entre ells el cap de Govern, Antoni Martí, Gilbert Saboya va recordar ahir al partit Socialdemocràcia i Progrés (SDP) que té «les portes obertes» per «reintegrar-se» a un acord que lamenta abandonés per «tàctiques» polítiques. En aquest sentit, esperava un replantejament per part de la formació d’esquerres i la convidava a «unir-se de nou» al conjunt d’actors polítics, econòmics i socials que configuren el pacte per defensar un assumpte que, «des de la columna o del micròfon» és «difícil» defensar. Saboya va fer extensiva l’oferta a Liberals d’Andorra, no veient motius per rebutjar l’acord més enllà d’estratègies polítiques.

Aconseguir un equilibri/ El ministre Gilbert Saboya va reiterar-se convençut que dels intercanvis amb la Unió se n’extraurà una entesa acceptable per ambdues parts. El titular és optimista i considera que des de Brussel·les es comprendrà la necessitat d’Andorra –així com dels homòlegs en el procés– de mantenir determinades especificitats que l’han caracteritzada: «Són sensibles als nostres arguments» i cercarem «la millor solució» per aconseguir «l’equilibri entre la participació del mercat únic» sense que això vagi en detriment de les «particularitats» del Principat. El viatge en paral·lel amb San Marino i Mònaco en aquest aspecte i segons considera Saboya, ajudarà a una ja de per si predisposada Europa a negociar, a respectar les demandes dels seus microestats.

El calendari de les trobades amb les forces supranacionals no han patit modificacions d’ençà del darrer cop que el ministre en parlava: la propera reunió tindrà lloc el 22 de setembre i, previsiblement, el procés es veurà ressentit tan bon punt el Regne Unit posi en marxa els mecanismes per abandonar el mercat europeu. Això no obstant, no influenciarà, segons Saboya, en la voluntat europea d’escoltar les peticions d’uns petits estats que com Andorra i per exemple, volen mantenir «línies vermelles» com l’acord duaner. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT