PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Som Com Som vol que Salut faci públics els plans de VIH/SIDA i MTS

L’associació demana el full de ruta del Ministeri previst pel període 2016-2021 que estableix l’OMS

Per EL PERIÒDIC

Som Com Som demana una compareixença pública del departament de Salut explicant les mesures d’actuació contra el VIH/SIDA i MTS.
Som Com Som demana una compareixença pública del departament de Salut explicant les mesures d’actuació contra el VIH/SIDA i MTS. | EL PERIÒDIC
L’Organizació Mundial de la Salut (OMS) ha elaborat tres projectes mundials per fer front al VIH/SIDA, a les hepatitis víriques i a les malalties de transmissió sexual (MTS). Les estratègies d’intervenció mundial contemplaran el període 2016-2021 establert per l’organisme mundial.

En aquest marc, Som Com Som –que actualment gestiona casos de VIH– demana una compareixença pública del departament de Salut explicant les mesures previstes per aquest període que estableix l’OMS. Segons informa Som Com Som, en els casos de VIH/SIDA i MTS el departament encarregat «no ha facilitat cap pla per a temporalitzar la prevenció en tots els sectors de la societat, més enllà de les formacions que s’hagin fet, fa temps, a les escoles».

L’associació disposa d’aquests tres projectes «i ens agradaria saber si el departament encarregat també els té. Si no és així, ens semblaria un fet molt greu, i si els té i encara no ha fet públic el pla a mitjans del 2016, també ens ho semblaria».

Consell Executiu de l’OMS / En la 138ena reunió, el Consell Executiu de l’OMS va recomanar que la 69ena Reunió de l’Assemblea Mundial de la Salut examinés el projecte d’estratègia i que la Secretaria redactés un projecte de resolució per a la seva adopció, segons detalla Som Com Som.

Aquests projectes sobre les estratègies responen a la necessitat d’intensificar la resposta mundial a les tres malalties i contribueixen a donar compliment a l’Agenda 2030 pel Desenvolupament Sostenible, en particular a l’objectiu 3.3. És la primera estratègia mundial del sector de la salut contra les hepatitis víriques, mentre que les estratègies contra el VIH/ SIDA i les ETS ja es basen en estratègies anteriors.

Pressupost d’aquest any / A més de voler saber uns fulls de ruta «que ha d’informar el Ministeri a tota la població», Som Com Som vol conèixer «quin és el pressupost per aquest 2016 en la jornada mundial per a la conscienciació del VIH/SIDA i en el tema formatiu».

L’associació destaca que el passat any el Ministeri de Salut «no disposava de pressupost per a fer una bona jornada conscienciadora i el Col·legi de Farmacèutics d’Andorra, a petició del Ministeri, va contribuir amb els materials». Som Com Som també matisa que en el marc de la jornada de conscienciació no hi van haver formacions. En aquest sentit, «entenem que la situació ha canviat molt i que els plans per eradicar la malaltia de cara al 2030 són ambiciosos i Andorra ha de fer-hi front amb materials actualitzats».

L’associació remarca que actualment el Principat «no disposa de cap associació per tractar aquests temes i és responsabilitat de la nostra associació reclamar a l’Executiu que el país s’adapti a uns tempos i a una normativa».

Atenció específica / A més, Som Com Som puntualitza que fins a la creació d’una associació específica, «volem ser un punt de referència i d’informació en els tema VIH i ETS. Per aquest motiu, hem creat un departament dins de la nostra associació amb un expert, amb la finalitat d’informar, assessorar i donar resposta als casos de VIH/SIDA».

Mètode profilàctic prep/ Som Com Som destaca que segons les dades del Ministeri de Salut espanyol, a Espanya es van diagnosticar 3.278 casos nous durant el passat any. I un 46.6% d’aquestes van ser diagnosticats molt tard.

A més, aquest percentatge «no ha disminuït durant els darrers anys. Per aquest fet, és urgent que el Ministeri es posicioni a favor o en contra de l’ús de prevenció del mètode profilàctic PrEP així com divulgar la informació del nou mètode en tots el sectors més vulnerables de contagi, no exclusivament en els joves», matisa Som Com Som.

Les dades de la dotzena Conferencia Internacional de SIDA de Durban confirmen que aquest mètode l’utilitzen més els adults de 30 a 44 anys. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT