PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

La Llei ho posarà difícil per muntar un allotjament per a ús turístic

Del 2010 al 2015, el nombre de llits que hi ha als apartaments vacacionals ha augmentat en 5.000

Per ESTHER JOVER MARTIN

Uns esquiadors caminen per un carrer del Pas de la Casa.
Uns esquiadors caminen per un carrer del Pas de la Casa. | TONY LARA
Oferir un apartament moblat per a ús turístic seguirà un control estricte, de manera que el sector estarà completament regulat. Degut a l’evolució del sector i del canvi de comportament del turisme, el Ministeri de Turisme i Comerç ha preparat el Projecte de Llei general de l’allotjament turístic, que s’enviarà al Consell General en els pròxims dies perquè entri a tràmit parlamentari al setembre. «No ho prohibim, ho dificultem perquè sigui més difícil i s’hi hagi d’invertir més», va argumentar el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, ahir.

El nou text recupera l’esperit de la Llei general de l’allotjament turístic, de 1998, perquè la Llei 26/2008 de regulació dels apartaments moblats per a vacances i de les empreses que els exploten «no va ser prou restrictiva», va admetre Camp. Amb tot, el ministre va puntualitzar que les modificacions de la normativa «tenen a veure amb el nou context turístic, molt diferent del que hi havia fa 20 anys».

Per exemplificar-ho, Camp va aportar dades. L’evolució del nombre total de llits al país, en tot tipus d’allotjaments, ha crescut, entre el 2010 i el 2015, en un 13%. Mentre que el 2010 hi havia 39.000 llits, ara n’hi ha 44.000, és a dir, hi ha 5.000 places més que fa un lustre. L’increment, però, ha estat notable en els apartaments moblats per a ús turístic (que amb la nova llei es diran Habitatge d’Ús Turístic –HUT–), ja que el 2015 el nombre de llits als establiments hotelers era de 27.700, gairebé els mateixos que el 2010, mentre que en els apartaments el 2010 hi havia 4.800 places i l’any passat ja n’hi havia 9.800.

Quant al nombre d’apartaments turístics, l’any passat n’hi havia controlats 1.962, amb quatre o cinc llits per allotjament. La propietat dels apartaments, que poden ser particulars o empreses, hauran d’adaptar els allotjaments a la nova llei quan s’aprovi, tot i que el ministre ja va advertir que hi haurà un termini.

A més dels gairebé 2.000 apartaments regularitzats, el Ministeri en va detectar, l’any passat, 649 que es publicitaven en pàgines web, dels quals van comprovar que la meitat estaven donats d’alta o en procés, mentre que la resta no es van poder localitzar. La nova llei preveu crear un Servei d’Inspecció Turística per fer una recerca constant a internet dels allotjaments que es publiciten i comprovar que compleixen la normativa. També es faran inspeccions in situ per verificar que els apartaments disposen de tots els serveis i equipaments que oferten. L’objectiu és revisar tots els allotjaments cada dos anys. El Ministeri reforçarà el personal que té destinat a inspeccions amb una o dues contractacions.

LA REGLA DEL 75% / La nova Llei també preveu la regla de 75%: «En aquell edifici format per 10 o més habitatges, els HUT no podran representar més del 75% de les quotes de participació de l’edifici on es troben situats, en relació al total de la superfície destinada a habitatge. En el cas que se sobrepassi el percentatge, l’edifici haurà de ser destinat en la seva totalitat a apartaments turístics, i haurà de canviar el seu ús passant d’ús residencial a ús hoteler», va explicar el cap de l’Àrea de Planificació turística i econòmica, Sergi Nadal. Amb tot, Nadal va puntualitzar que «els edificis on hi ha veïnat residencial no haurà de marxar, ja que s’aplicarà amb els nous immobles o els que estan buits».

D’altra banda, les comunitats de propietaris hauran de decidir si permeten que a l’immoble hi hagi HUT, i si ho volen prohibir, hauran de fer-ho constar en els estatuts. Qualsevol persona que vulgui destinar un apartament per a aquest ús, ho haurà de notificar a la comunitat de propietaris. El que sí serà obligatori per a tothom, és que tots els HUT hauran de tenir un número de registre de comerç que hauran de publicitar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT