PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra importa d’Espanya 2,2 milions d’euros en armament

La majoria de la partida ha estat per comprar tecnologia de doble ús

Per El Periòdic

Un tirador en un campionat de tir al Centre Esportiu els Serradells.
Un tirador en un campionat de tir al Centre Esportiu els Serradells. | alex lara
Andorra va importar l’any 2015 material de defensa valorat en 2,2 milions d’euros procedent d’Espanya. Segons una informació publicada ahir pel diari espanyol El País, elaborada amb les dades de la Secretaria d’Estat de Comerç, l’Estat espanyol va exportar l’any passat material i productes i tecnologies de doble ús per un valor total superior als 3.700 milions d’euros.
 
L’informe de la Secretaria d’Estat de Comerç diferencia quatre categories: material de defensa, que és tot aquell armament dissenyat per a ús militar com a instrument de força, informació o protecció en conflictes armats; les tecnologies de doble ús són les que tenen un ús civil, tot i que també es poden utilitzar com a ús militar; el material de caça i ús esportiu, la qual no es pot utilitzar com a ús militar per les seves especificitats tècniques i per no ser totalment automàtiques, i, finalment, el material antiavalots, que inclou el material policial i de seguretat. 
 
Quant a les dades andorranes desglossades, el total d’importacions del 2015 va ser de 2.201.075 euros: en material de defensa, 74.730 euros; en tecnologies de doble ús, 2.102.996 euros, i en armes de caça i tir esportiu, 23.349 euros.
 
ALEMANYA, LÍDER / Segons la informació elaborada per El País, la llista de països on exporta Espanya la lidera Alemanya, amb un total de 646 milions d’euros, gràcies a l’entrega de quatre avions de transport. A continuació, Aràbia Saudita, que va comprar dos avions de reabastiment en vol (533 milions d’euros). El podi el tanca el Regne Unit, que també va comprar dos avions de transport.
 
MATERIAL PER A LA PRESÓ / El Govern ha obert un segon concurs nacional –el primer va quedar desert– per al subministrament de tres llançadors de projectils SIR, 250 cartutxos exact impact model 6325, 250 cartutxos exact impact model 6325LE, dos kits de 250 trets d’entrenament recarregable de direct impact reloadable, i quatre visors hologràfics. 
 
El Reglament regulador del port i l’ús de les armes de foc i dels mitjans coercitius autoritzats al Centre Penitenciari, del novembre del 2014, estableix, a l’article 7, que es permet utilitzar «llançadors de projectils Save Impact Round (SIR) d’escuma de calibre 40 mm». El seu ús es reserva «per a casos de temptatives d’evasió, amotinaments als patis o a l’interior del Centre Penitenciari, preses d’ostatges, baralles i altres situacions extremadament greus», tot i que la Comella no és un centre d’alt risc. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT