PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’URPA denuncia «inseguretat jurídica» en les tarifes de l’Sdadv

L’entitat sol·licita al Govern «possibles esmenes a la legislació» i exigeix aclariments i canvis als gravàmens

Per El Periòdic

L’URPA considera imprescindible adaptar les tarifes de l’Sdadv als criteris internacionals i recomana adherir-se a l’OMPI.
L’URPA considera imprescindible adaptar les tarifes de l’Sdadv als criteris internacionals i recomana adherir-se a l’OMPI. | El Periòdic
La Unió de Ràdios Privades d’Andorra (URPA) va un pas més enllà en la seva oposició als requeriments que pretén aplicar la Societat de Gestió Col·lectiva de Drets d’Autor i Drets Veïns (Sdadv) i fa arribar al Govern un escrit amb què sol·licita «estudiar possibles esmenes a la legislació» amb l’objectiu d’aproximar-la als paràmetres internacionals però també replantejar les tarifes que l’entitat de control pretén imposar tot ajustant-les « a la realitat del país».
 
El conglomerat de cadenes de raadiodifusió s’ha dirigit mitjançant una carta al ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, per tal de cursar així oficialment una sèrie de suggeriments encarats a l’establiment d’unes tarifes que, a més de considerar elevades, denuncien per «arbitràries». 
 
La principal demanda per part del conjunt d’empreses radiofòniques, que assegura parlar també «per la resta de sectors del país», passa per l’adequació de la societat gestora als criteris a què s’acullen les seves homòlogues a nivell internacional i «evitar», d’aquesta manera, «situacions de determinació de tarifes inequitatives per part de l’entitat». A més de ressaltar factors «fonamentals» que consideren «obviats» –com són els «descomptes» que s’aplica a Europa–, comparen percentatges en el que afecta a concerts, per exemple: «Es preveu un 6,5% dels ingressos de taquilla per concerts» quan, reflecteixen, al Regne Unit es cobra el 3% dels beneficis bruts obtinguts a la taquilla o i als Estats Units no superen l’1%.
 
Exigència de detalls i quitat/ Fent referència al caràcter de monopoli –i per tant control absolut d’aquest àmbit tributari–, l’URPA recull entre els desacords la «inseguretat jurídica» que es desprèn de l’establiment de «tarifes de forma unilateral». Per fer front a aquesta mancança, es proposa l’afegiment i correcció de «criteris» que cerquen en essència la rebaixa dels preus «per a la comunicació pública i reproducció per a la radiodifusió d’obres i prestacions» de què s’encarrega l’ens en discrepància. 
 
Entre els punts que es considera que l’Sdadv vulnera i aprofitant per esmentar un altre defecte, l’URPA detalla la necessitat d’«adaptar al màxim possible» la tarifa al «valor real de l’explotació». Tanmateix, recorda més endavant la falta «de regulació del sector audiovisual i especialment del readiofònic» així com la inexistència del càlcul d’audiències que haurien de permetre fixar preus. 
 
Entre el desglossament de millores consta també la necessitat de fer un «detall de manera clara i objectiva de cadascun dels conceptes que s’està abonant» ja que, consideren, del contrari podria derivar en aplicacions impositives «arbitràries».
 
Exigència de documentació/ La Unió de Ràdios Privades aprofita la carta amb què remet els suggeriments de millora per exigir documentació diversa relacionada amb la societat.
 
L’URPA desconfia de la possibilitat que l’Sdadv pugui embutxacar-se diners destinats a l’exterior. Un dels apartats de la carta a l’Administració pretèn un «aclariment sobre l’estat actual dels convenis de reciprocitat entre l’Sdadv i les entitats de gestió internacionals» per assegurar-se «que part de les tarifes que abonem no s’estiguin repartint en la quantitat corresponent a les entitats dels països d’origen». A més, també es requereixen els «contractes de gestió» que concedeixen a l’entitat la tineça dels drets del seu repertori per a les modalitats d’explotació». Encara en relació amb contractes així com en allò que concerneix a la internacionalitat, l’agrupació de ràdios privades convida a l’entitat a aplegar-se als tractats de l’Organització Mundial de la Propietat Interl·lectual. 
 
Incompatibilitat/ Fora de les principals objeccions i les propostes de canvi que la unió fa arribar al Govern i ja com a mode de conclusió, l’URPA  denuncia la incompatibilitat existent entre el càrrec que ostenten dins del sector de la radiodifusió i el seu rol dins del Consell d’Aministració de l’Sdadv d’alguns dels seus membres.
 
Amb tot, i afegint-se a les múltiples peticions de canvis a què s’han alçat fins i tot des de les corporacions comunals, las ràdios privades andorranes lamenten «la greudiscriminació que suposa que emissores foranes es repeteixin a Andorra sense que se’ls apliqui cap tarifari en  matèria de drets d’autor» i espera «trobar una solució a la situació de greu perjudici en què ens trobem». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT