PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

La propietat vol conservar Cal Ribot

La família Santuré està disposada a treballar en un projecte de rehabilitació i per donar una utilitat cultural a l’immoble històric

Per ESTHER JOVER MARTIN

Un home passa per davant de la casa pairal de Cal Ribot, situada a Engordany, al carrer Hortalets del Ribot.
Un home passa per davant de la casa pairal de Cal Ribot, situada a Engordany, al carrer Hortalets del Ribot. | VRIULLOP
Encara no està perduda. La històrica borda Cal Ribot, ubicada a l’avinguda del Pessebre, a Engordany, se salvarà. Sempre que s’actuï amb celeritat, és clar. La propietat de la casa pairal, la família Santuré, ha mostrat «bona predisposició» per rehabilitar l’immoble i que, més endavant, se li pugui donar un ús cultural. «Hem de treballar sobre un projecte, i establir els punts prioritaris, més urgents, de rehabilitació de la casa», va explicar ahir el propietari de la finca, Josep Santuré. El seu pare, també Josep Santuré, va viure de molt petit a la casa.

L’interès per conservar Cal Ribot s’ha revifat després que l’entitat Velles Cases Andorranes, presidida per Claude Benet, hagi alertat de l’estat ruïnós de l’històrica casa, que presenta un seriós risc d’ensorrament. L’associació cultural ha promogut una trobada entre la propietat i el Comú d’Escaldes-Engordany per desencallar la relació i tornar la bona sintonia entre les dues parts. A la trobada, celebrada ahir al matí, es van reunir el propietari de Casa Ribot, representants de Velles Cases Andorranes i la directora del departament d’Urbanisme i la cap del departament de Cultura del Comú d’Escaldes-Engordany, Ester Cervós i Anna Garcia, respectivament. «N’hem sortit amb un bon sabor de boca», va assegurar Benet.

Cal Ribot, ubicat al carrer Hortalets del Ribot, és una de les construccions d’arquitectura civil més antigues que es conserven al país, i és un dels pocs habitatges tradicionals que s’han mantingut pràcticament sense haver patit intervencions contemporànies. Un dels elements més interessants de la casa és la gran xemeneia o fumeral  una estructura  de grans dimensions i de forma «troncocònica», i dels murs en sobresurten filades de lloses horitzontals destinades a evitar l’entrada de rosegadors i altres animals. El 15 de desembre del 2010, el Ministeri de Cultura va incloure Cal Ribot a l’inventari general del patrimoni cultural d’Andorra. L’immoble també forma part del catàleg comunal d’elements d’interès arquitectònic.

QUI FA QUÈ / Per salvaguardar Cal Ribot, hi ha d’haver consens i interès per totes les parts, i sembla que la trobada promoguda per Velles Cases Andorranes ha donat els seus fruits. Santuré va comentar que, a més de definir «els punts prioritaris de rehabilitació de la casa» per arranjar-los durant els pròxims mesos, la següent fase serà «dissenyar un projecte per donar una utilitat a la casa».

El propietari va recordar que «Casa Ribot s’ha quedat intacta, i podria ser un museu», com va poder comprovar el grup reduït que el setembre passat va recórrer l’interior de la casa pairal en una visita organitzada per Patrimoni Cultural. De fet, l’immoble es conserva tal qual, el que la diferencia de cases-museu com Casa Cristo, Casa Rull i Casa Areny-Plandolit, on la intervenció i la museïtzació posterior ha alterat l’estat original. A l’interior de Casa Ribot no hi ha passat el temps.

Santuré va assegurar que «la reunió ha estat un primer pas» i que «la idea és demanar la subvenció» que dóna el Ministeri de Cultura per rehabilitar edificis patrimonials. «Haurem de buscar la resta del finançament», va afegir. L’Àrea de Conservació i Restauració gestiona l’ajut per a la conservació i restauració dels béns mobles del patrimoni cultural d’Andorra. Els projectes que optin a la subvenció poden obtenir des de 1.000 fins a 30.000 euros. El termini per presentar les sol·licituds per al 2016, però, es va esgotar divendres passat, 29 de juliol.

Per la seva part, el Comú d’Escaldes-Engordany està disposat a acabar tots els estudis i informes sobre l’interès cultural i arquitectònic de Casa Ribot. Aquest dossier és el que utilitzarà la propietat per demanar la subvenció al Govern per rehabilitar la casa, almenys, per a una primera intervenció d’urgència. De fet, el comú ja va entregar fa un temps un informe al Govern, però ara l’acabarà de completar, segons la corporació va informar ahir després de la reunió.

La voluntat per salvar la casa ha de ser, doncs, a tres bandes: la propietat, el Comú d’Escaldes-Engordany i el Ministeri de Cultura, ja que és un bé moble catalogat com a d’interès cultural.

TURISME CULTURAL / Per la seva part, el president de Velles Cases Andorranes, Claude Benet, va insistir que «Cal Ribot és una de les cases més antigues –si no la que més– que es conserven a Andorra, i té un gran valor patrimonial i cultural que està documentat». Benet, que va ser ministre de Turisme en el breu període de govern socialdemòcrata, va argumentar que «el turisme passa per potenciar la nostra cultura i el patrimoni».

Benet es va mostrar molt satisfet que la propietat de Cal Ribot hagi agraït a l’entitat que es mogui per salvar la borda: «La propietat no vol que es perdi la casa, per un tema sentimental», va assegurar. «El comú també ens ha rebut bé, Cultura hi té sensibilitat. A veure com respon el Govern», va puntualitzar. L’exministre va reiterar que «Andorra ha de tenir més sensibilitat per al patrimoni», tot i que va admetre que aquesta s’està despertant.

VELLES CASES REVIFA / Velles Cases Andorranes és una associació de caràcter cultural que es va constituir l’any 1984 amb la missió que recullen els seus estatuts: «Afavorir la salvaguarda del patrimoni cultural i natural, desvetllar l’interès del poble andorrà, atreure l’atenció dels poders públics sobre els perills que amenacen aquests tresors irreemplaçables, estimular l’interès mitjançant manifestacions públiques, xerrades, reunions i visites». Entre la nòmina de personalitats que han format part de l’entitat hi ha Enric Palmitjavila, Pere Canturri, Esteve Albert, Sergi Mas, Manuel Anglada i Josep Fontbernat, entre d’altres.

L’associació feia temps que estava pràcticament inactiva i, a principis d’any, va entrar a la junta un nou grup de gent, encapçalada per Claude Benet, amb la intenció de revifar  l’activitat de l’entitat per salvaguardar el patrimoni.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT