PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

El Centre Andorra Sostenible forma 4.908 alumnes del país

Els tallers més demanats són els dirigits per un educador i amb temàtica de residus

Per ESTEFANIA GRACIA

El director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, i l’educadora del Centre Andorra Sostenible, Elena Valletbó, ahir.
El director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, i l’educadora del Centre Andorra Sostenible, Elena Valletbó, ahir. | ANA/M.F.
El Centre Andorra Sostenible (CAS) ha realitzat, durant el curs 2015-2016, un total de 218 activitats educatives en 28 escoles del país (de les 33 existents). Dels 10.931 alumnes que integren els tres sistemes escolars del Principat han participat en les activitats pedagògiques 4.908 alumnes, mentre que durant l’anterior curs en van participar 3.646. També cal destacar que durant l’any escolar 2014-2015 el nombre d’activitats educatives realitzades va ser inferior, ja que se’n van fer 155. Així, en relació a l’anterior curs, enguany s’ha registrat un 40% més d’activitats, han participat un 35% més d’usuaris i s’han integrat set escoles més.

El director de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, va destacar ahir l’«èxit» d’aquestes dades, ja que amb les darreres activitats s’ha denotat «un augment» en l’interès dels centres escolars i els mateixos docents per demanar els diversos tallers que ofereix el CAS en relació al medi ambient.

Rossell també va matisar que la participació en dites activitats és totalment voluntària, i tot i que el país es vol encaminar cada cop més cap a un territori sostenible, per ara no és obligatori –«ni caldria ser-ho»– que les escoles tinguin un espai o una formació per als alumnes dedicada exclusivament a aquest àmbit.

Els tallers més demanats / L’educadora del CAS, Elena Valletbó, va destacar que aquest any els tallers més demanats han estat els de residus. Mentre que els menys sol·licitats han sigut els que giren entorn al canvi climàtic, «en part perquè aquest és un àmbit força complex i difícil d’explicar als alumnes». El CAS també ofereix tallers sobre el soroll, on permet als alumnes percebre el que poden escoltar al seu voltant. La demanda d’aquests es força recorrent tot i que en el darrer curs «ha disminuït una mica».  D’altra banda, la demanda dels tallers d’aigua, paisatge i energia s’ha mantingut força estables. Pel que fa al format de les activitats, la majoria de centres escullen tallers dirigits amb educadors. Ja que del total, 175 es van fer amb aquesta metodologia.

Però a banda d’aquests tallers la CAS també ofereixen visites guiades a les diferents instal·lacions mediambientals de les quals aquest curs passat se n’han fet 30 que han arribat a 625 alumnes. A més, s’han realitzat 12 activitats «a la carta», és a dir, propostes que han demanat expressament les escoles i en les quals han participat 487 alumnes.

Escola verda / El CAS també impulsa des de fa uns anys el projecte Escola Verda. Durant aquest curs hi han participat 18 escoles i un total de 5.555 alumnes. Aquesta iniciativa té una molt bona acollida entre el sistema educatiu andorrà, de fet, 12 dels centres participants són d’aquest sistema front els cinc de l’espanyol i un del francès.

En aquest sentit, Rossell va destacar que potser l’Escola Verda s’«adapta» més a la forma de treballar del sistema educatiu andorrà i que per aquest motiu té més bona acollida. Tot i això, va incidir en el fet que «els resultats són satisfactoris» i que continuaran treballant per oferir una oferta el més variada possible. De fet, Valletbó va destacar que sigui per una via o altra –la de les activitats educatives o el projecte Escoles Verdes– els «continguts arriben de la mateixa manera» als alumnes.

Difícil accés a la ciutadania / Rossell va puntualitzar que l‘objectiu és «continuar incrementant» aquestes xifres de participació, de manera que cada vegada hi hagi més usuaris que demanin algun dels tallers del CAS. Tot i això, el director també va destacar que fer activitats dirigides a la ciutadania «costa molt. Normalment comptem amb una mitjana d’entre 10 i 20 persones per proposta».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT