PUBLICITAT

PLANELLS DE MEREIG

King regna de nou a Canillo

José María Pleguezuelos guanya el 28è Concurs de gossos d’atura als Planells de Mereig

Per E. J. M.

José María Pleguezuelos i King, guanyadors del certamen, ahir.
José María Pleguezuelos i King, guanyadors del certamen, ahir. | EMILIO PRENAS
José María Pleguezuelos i el seu gos King no tenen rival. Un any més, el tàndem s’ha tornat a endur la victòria a la prova canillenca del Concurs de gossos d’atura, que des de fa 28 anys se celebra als Planells de Mereig. El segon classificat ha estat Hilari Novillo amb la gossa Whitney, i el tercer, Juli Bayot amb Xispa. En total, van competir 11 cans i els seus pastors, disposats a demostrar l’obediència i habilitat dels peluts.

L’Associació del Concurs de gossos d’atura de Canillo, amb la col·laboració del comú de la parròquia, ha organitzat el certamen, que es va disputar ahir al matí. La jornada va començar amb el tradicional esmorzar amb els pastors a les nou del matí. Fins a les onze del matí, el degoteig de persones que arribaven als Planells de Mereig per gaudir de la destresa dels gossos no va cessar. Moltes van aprofitar per aturar-se uns metres abans per visitar el Mirador del Roc del Quer, la nova atracció turística a la carretera del Coll d’Ordino.

Com ja és habitual en aquesta prova, que se celebra l’últim diumenge de juliol, els vehicles van omplir de seguida els aparcaments habilitats i els cotxes que arribaven més tard s’havien d’aturar als marges de la carretera.

Durant el concurs va fer calor, però un ventet fresc i els núvols constants van ajudar a fer més passable la jornada. Al centre dels Planells de Mereig, una gran tanca circular delimitava la zona en què els gosso d’atura havien de competir. Com és habitual, s’utilitzen dos ramats d’ovelles, ja que es canvien cada dos o tres participants perquè no s’estressin. Les ovelles van sortir rebels, ja que no va ser fàcil fer-les passar les portelles indicades, i més d’una va anar per lliure i els gossos es van haver d’esmerçar en fer-les tornar al grup. Amb tot, cap dels cans pastors va mossegar ni una sola ovella, una qualitat que s’aprecia en el concurs.

El jurat valora, a més de completar la prova amb el temps indicat, l’obediència dels gossos. El certamen consta de dues proves: en la primera, competeixen tots els cans i, en la segona, la meitat, els que han fet millor temps i puntuació en la primera ronda.

En la primera es valora, sobretot, l’obediència del gos, que ha de superar tres proves. D’entrada, el pastor ha d’enviar el gos cap al carreró marcat amb banderoles, un camí en el qual haurà d’aturar-se dues vegades, quan ho indiqui el jurat. La mànega de banderes està valorada en 10 punts, i se’n resta un per cada bandera que se salta i mig si se la salta i corregeix. Després el gos ha d’entrar les ovelles dins d’un cercle. A continuació, el pastor ha d’anar fins al ramat i agafar l’esquella a l’ovella que la porti, mentre el ramat queda al mig del cercle. Finalment, cal fer entrar el ramat per la portella que indiqui el jurat, dreta o esquerra. I tot això, atenció, en un temps màxim de sis minuts.

A la segona ronda, els cinc gossos finalistes van haver de superar, en tan sols, cinc minuts, una dura prova: anar a buscar el ramat, arreplegar les ovelles i fer-les entrar a la portella assenyalada. Un cop dintre, les havia de fer sortir de nou. Només Whitney i King ho van aconseguir.

La cita a Canillo forma part del circuit del Concurs Internacional de Gosso d’Atura, que es disputa entre Andorra, Catalunya i França. La primera prova es va celebrar el diumenge 24 de juliol a Ossèja, a França. Les pròximes competicions tindran lloc a Prades (7 d’agost), Odèn (14 d’agost), Llavorsí (21 d’agost), Castellar de N’Hug (28 d’agost) i Ribes de Freser (4 de setembre). L’any passat, el guanyador del concurs va ser el duet imbatible Pleguezuelos-King.

Els Planells de Mereig es van convertir ahir, de nou, en un lloc de trobada per als amants de la muntanya, dels gossos i de les activitats tradicionals.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT