PUBLICITAT

La polèmica per les obres de la N-145 arriba al Congrés espanyol

  • CiU demana explicacions pels retards dels treballs a Blanco, que evita pronunciar-se
  • Foment no inclou l'eix viari dins dels projectes que eludiran la retallada pressupostària
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un instant de la compareixença de Blanco a la Comissió de Foment, ahir. Foto: AGUSTÍN CATALAN

La problemàtica per l'estat de la carretera N-145, porta d'entrada i sortida d'Andor- ra cap a Espanya, així com el possible retard en la finalització dels treballs que s'hi estan efectuant, va arribar ahir fins al Congrés dels Diputats espanyol. El portaveu del Grup Parlamentari de Convergència i Unió, Pere Macias, va exposar directament al ministre de Foment, José Blanco, la seva preocupació per les deficiències d'aquest eix viari. També va preguntar al polític socialista quins seran finalment els terminis d'obra, previstos en un principi pel final de l'any vinent.

Blanco, que va intervenir al principi i al final de la Comissió de Foment celebrada ahir al Congrés, va eludir parlar directament de la situació i del futur de la N-145. No va respondre a Macias, tot i que va facilitar un foli a tots els compareixents dels grups polítics amb les 49 infraestructures que se salvaran de les retallades pressupostàries anunciades el mes de juliol passat de cara al Pressupost del 2011, vuit de les quals es troben a Catalunya. Però no hi figura la N-145.

Veient l'absència d'aquesta carretera en les actuacions que seran reprogramades, Macias va mostrar-se contundent amb l'actuació del Ministeri. "S'estan produint greus retards a les obres de la N-145, els treballs avancen a un ritme preocupant", va manifestar Macias, que va afegir que "el Govern andorrà i la ciutadania catalana ja han exposat públicament la seva preocupació". Blanco, tot i no entrar en detalls, va informar que el ritme d'inversió i execució en infraestructures viàries públiques no es podrà mantenir com fins ara, i va assegurar que hi haurà obres que "patiran retards i alentiments, i fins i tot es produiran paralitzacions en l'execució prevista per a aquest any".

UN SMS CONTUNDENT
Amb tot, Foment no s'ha pronunciat directament sobre la possible paralització de les obres, però les localitats afectades s'ensumen el pitjor. La reforma de la carretera podria retardar-se entre un i dos anys. Just acabada la comissió, Macias va enviar un SMS a Albert Batalla, l'alcalde de la Seu d'Urgell, amb el text següent : "Res de res". Posteriorment Batalla va manifestar a EL PERIÒDIC el seu pessimisme davant de l'evolució dels treballs a la carretera, "Anirem fins al fons de la qüestió, però sospito que aquestes obres quedaran aturades", va opinar. L'alcalde urgellenc va assegurar que les administracions afectades faran la pressió necessària a Foment perquè no es retardin els treballs, ja que es tracta d'una via estratègica per l'Estat espanyol. Batalla va recordar les deficiències actuals d'aquest eix viari i va manifestar que "les obres no poden deixar-se tal com estan, ja que això suposa un greu problema de seguretat".

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT