PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Meritxell arriba al Somontano

L’AAVA afegeix la verge nacional a la col·lecció de més de 4.000 talles de Torreciutat

Per M.C.

Part dels socis de l’Associació de Vehicles Antics assisteixen a la benedicció de la talla, de la mà de Vives.
Part dels socis de l’Associació de Vehicles Antics assisteixen a la benedicció de la talla, de la mà de Vives. | associació andorrana de vehicles antics
L’Associació Andorrana de Vehicles Antics (AAVA) torna a actuar per al foment del turisme nacional. Tot i ser coneguda per les grans trobades de vehicles clàssics que periòdicament organitza al Principat, en aquesta ocasió hi contribuirà amb una gesta carregada de representativitat: incorporarà una referència d’Andorra a l’Aragó tot afegint la Verge de Meritxell a una col·lecció de més de 4.000 figures.

A principis del proper mes d’octubre, els membres de l’AAVA repeteixen excursió. Ara fa dos anys, i amb l’ànim de complaure’s no només per la seva afició als vehicles antics sinó també a la gastronomia i l’enocultura, un grup d’apassionats pel volant més tradicional visitava Barbastro. En una de les visites culturals recomanades a la zona, se sorprenien amb la falta de presència d’Andorra en una col·lecció en que hi tenen presència milers d’ubicacions a través de les escultures de les seves matrones o santes. La curiositat els duia a proposar-se completar aquesta col·lecció.

Els propers dies 1 i 2 d’octubre,  després d’encarregar a un escultor especialitzat en talles per a temples una reproducció de la Verge del Santuari de Meritxell, un grup d’aficionats d’Andorra a l’automobilisme clàssic aprofitarà la seva excursió per ampliar la compilació de més de 4.000 peces del Santuari de Torreciutat. L’objectiu d’aquesta empresa, originària de la «curiositat» i que coincideix amb la celebració, enguany, del 30è aniversari de l’AAVA, és no deixar d’exposar el patrimoni cultural d’Andorra en una mostra en què consten figures d’arreu.

La talla de Meritxell, recentment beneïda pel copríncep episcopal i arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, qui d’altra banda, va voler destacar la fidelitat de la còpia, serà rebuda el primer dissabte d’octubre pels estadants del temple de Torreciutat. El repicar de les campanes acompanyarà l’acte de processó amb què es farà la incorporació.

La presència de la talla de Meritxell entre els milers d’escultures amb què compta la comarca aragonina propiciarà, tal com va ressaltar el mateix coprincipat i com va voler fer palès l’associació de vehicles antics, l’atracció d’aquells visitants que es mouen en l’àmbit del turisme religiós. Cal recordar que el santuari a qui es farà entrega de la talla, juntament amb el de Canillo, El Pilar, Montserrat i Lourdes, forma part de la Ruta mariana, l’itinerari cultural i religiós que uneix l’Aragó, Catalunya i Andorra.

La donació ha estat fruit de la voluntat de l’AAVA de completar la col·lecció, amants com són de la cultura. Tot plegat, però, els portarà de la mateixa manera a gaudir de tres de les seves altres passions: els vehicles antics amb què traslladaran la talla, d’una banda i, de l’altra, la riquesa gastronòmica i vinícola del territori, on romandran tot el cap de setmana. Per ara són una vintena els socis que s’uneixen al viatge, però la proposta és oberta a tothom qui vulgui conduir el seu clàssic fins a un cap de setmana de cultura. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT