PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Treballar a l’estiu: opció d’estudiants

Pagar les despeses dels estudis és una de les prioritats dels joves per ocupar-se aquestes dates

Per LAURA PUBILL

Una jove treballadora a una cafeteria del Principat, ahir.
Una jove treballadora a una cafeteria del Principat, ahir. | MARICEL BLANCH
La Núria Duran ha començat a treballar aquest estiu a una botiga de cosmètica i accessoris d’Andorra. És el primer estiu que ho fa com a dependenta. «Tenia clar que volia treballar a l’estiu, necessitava els diners per tenir una mica d’independència econòmica dels meus pares. Treballar als estius és la millor opció per poder-ho compaginar amb els estudis». La Núria durant el curs estudia Biologia i Ciències Ambientals a la Universitat de Vic i després de deixar currículums en diferents botigues del Principat, a finals de juny va començar a treballar.

Durant el període estiuenc són molts els estudiants que busquen una primera oportunitat laboral, sigui per guanyar diners o bé per agafar experiència en allò que estudien i que els pot servir per al futur.  Com la Núria són els estudiants que durant l’any marxen fora de casa per completar els seus estudis i tenir un bon futur professional. Però, estudiar fora suposa moltes despeses com haver de pagar la matrícula o l’estada al lloc on van. Un motiu que fa que els estudiants busquin treballs per tenir diners. I és que només cal passejar per l’Avinguda Carlemany i Meritxell d’Andorra per veure com molts comerços contracten aquest perfil de joves durant a l’estiu.

Tot i haver acabat els seus estudis d’Imatge per al Diagnòstic, la Tània Martínez, de moment, no ha trobat una feina fixa relacionada amb la seva formació, així que aquest estiu ha tornat de nou a treballar a la Farmàcia Galeno on fa ja anys que hi és en el període estiuenc. «Vaig entrar a la farmàcia perquè abans havia estudiat Auxiliar d’Infermeria i m’agrada tot allò relacionat amb el món sanitari», explica. Està contenta d’ocupar el seu temps d’aquesta manera a l’estiu i fer una cosa que li agrada, ja que creu que li pot servir per al seu futur.

Encara que és cert, que no tots els estudiants treballen només durant els mesos d’estiu. Com la Clàudia Moreira que va començar fa vuit mesos a una botiga de roba del Principat. Ella no només treballa durant l’estiu, sinó que també ho fa durant l’any, els caps de setmana o  els festius «se’m fa molt difícil compaginar els meus estudis de Dret amb treballar perquè pràcticament no tinc temps de res», declara la jove estudiant qui ens explica que treballa per poder pagar totes les despeses que li comporta viure fora de casa.

Estudiants com en Joan Bernada treballen per agafar experiència. En Joan estudia Administració i Direcció d’Empreses (ADE) i va començar fa tres anys al Crèdit Andorrà, ja que el banc agafava eventuals per formar-los durant l’estiu. Al banc ha passat per diversos departaments que li han permès tenir una mica més clar a què vol dedicar-se en un futur. Està encantat amb el seu treball i ell mateix afirma que faria aquesta feina «encara que no em paguessin perquè és una de les millors oportunitats que puc tenir de cara al meu futur. L’experiència laboral sempre suma».
Els estudiants valoren positivament el fet de treballar durant l’estiu. Les feines que fan solen estar relacionades amb els serveis, un dels sectors amb més demanda a Andorra i que sobretot augmenta durant els mesos de l’estiu. Els joves busquen contractes laborals remunerats i una durada de feina limitada per poder-ho compaginar de la millor manera amb els seus estudis.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT