PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Reemborsament de les hormones de canvi de sexe

Som com Som demanarà que la CASS les subvencioni

Per E. J. M.

Manifestació del col·lectiu LGBTI davant del Consell General l’any 2014.
Manifestació del col·lectiu LGBTI davant del Consell General l’any 2014. | TONY LARA
A Andorra hi ha actualment almenys tres persones que estan prenent les hormones per realitzar el canvi de sexe. Des de l’associació Som com Som, que defensa els drets de les persones LGBTI (lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals), es demanarà que s’inclogui a la cartera de serveis de la CASS les hormones que durant anys es prenen les persones que volen canviar de sexe, ja que un tractament complert pot arribar a costar uns 18.000 euros (sense comptar l’operació de canvi de sexe dels genitals).

El president de l’entitat, Carles Perea, va comparèixer ahir a la tarda davant de la Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient per exposar els arguments, però els parlamentaris li van indicar que aquesta qüestió l’ha de parlar amb la Comissió de Serveis que depèn del Ministeri de Salut. Perea va avançar que després de l’estiu sol·licitarà una entrevista amb el ministre de Salut, Carles Álvarez-Marfany per exposar-li la petició.

Les hormones per al canvi de sexe les recepta un endocrí especialista de la Unitat de Trastorn de la Identitat de Gènere de l’Hospital Clínic de Barcelona, després d’un diagnòstic de disfòria de gènere realitzat per professionals de la psicologia o psiquiatria especialitzats en disfòria de gènere. A Andorra, però, no n’hi ha cap i les persones recorren, normalment, a Barcelona. Un cop diagnosticades –el periple pot allargar-se dels sis mesos als dos anys– inicien el tractament amb hormones, que no està cobert per la CASS. A més, les persones que volen operar-se es troben, a la sanitat pública catalana, una llista d’espera d’11 anys. Des de l’any 1999, 1.600 persones s’han canviat de sexe a Catalunya.
Som com Som vol visibilitzar aquesta realitat a Andorra i que el tractament es consideri dins de les prestacions de la CASS.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT