PUBLICITAT

Ordino

Nou rècord a l'Andorra Ultra Trail Vallnord amb més de 3.000 corredors

L’Andorra Ultra Trail Vallnord torna a superar-se en participació com també en nacionalitats, amb 41

Per Iván Moure

Els sis ocupants del podi de la Ronda dels Cims –Yamamoto, Gosney, Borzani, Passerat, Poretti i Bassi–, ahir a l’entrega de premis a la vila d’Ordino.
Els sis ocupants del podi de la Ronda dels Cims –Yamamoto, Gosney, Borzani, Passerat, Poretti i Bassi–, ahir a l’entrega de premis a la vila d’Ordino. | Emilio Prenas
Novament, ha tornat a superar-se. Gerard Martínez, copropietari de l’empresa Cims Màgics que organitza l’Andorra Ultra Trail Vallnord (AUTV), va anunciar fa dos anys que el sostre de participació estava en els 2.500 corredors, justament els que van participar en aquella edició, la sisena. Però el Solidaritrail, que es disputa el diumenge quan el gruix d’atletes de les altres quatre curses ja ha arribat a meta, permet estirar una miqueta més la xifra. Per això l’any passat es va superar per ben poc –2.600– i en aquest 2016 la cosa s’ha disparat fins el 3.049. Una barbaritat. De 41 nacionalitats, algunes  noves com Singapur o Nova Zelanda, d’altres a l’alça com Xina, Japó o Polònia.
 
Això també ha afectat al número de persones de l’organització: 560 incloent voluntaris, membres del GRIM, Policia o Circulació. «Teníem una persona al servei de cada sis corredors», va apuntar Martínez.
 
També se superarà l’AUTV en les enquestes posteriors. Les de satisfacció es mantenen, per saber els punts forts i febles però també es valorarà l’impacte econòmic a Andorra, «que d’entrada calculem que és d’un mínim de tres milions d’euros», i el mediàtic, «a través de les xarxes socials durant tot l’any, la premsa, l’app i també l’streaming, vist per més de cent països», va avançar Martínez, donant com a argument que «es tracta de gent que venen per córrer però que tornaran algun dia i segur, parlaran bé del Principat. Aquest és també un objectiu de l’AUTV».
 
 Després de superar els 3.000 corredors, la cursa no preveu més rècords de participació. «Quantitativament no podem acollir més, però sí podem millorar en qualitat de servei als corredors», va indicar el copropietari de Cims Màgics. «Podòlegs, massatgistes, avituallaments, patrocinadors... Això s’ha de treballar més encara. No ens hem d’adormir en el desenvolupament. L’objectiu és fer de l’AUTV la cursa de muntanya de referència a Europa i potser més». De rivals, però, avui en dia no en té.


El gal Passerat i la italiana Borzani, grans triomfadors i cinc podis per a Andorra

El francès Nahuel Passerat, tercer en l’edició de l’any passat, i la itaana Lisa Borzani van tocar la glòria a la Ronda dels Cims, la prova reina de l’AUTV amb 170 quilòmetres de distància i 13.500 metres de desnivell. 
 
El francès va completar el traçat en 31:33.22, lluny dels 28:41.06 del seu compatriota Julien Chorier al 2013, rècord tot i que llavors era de 184km. i 12.200 metres de desnivell, o els 30:20.14 de Francesc Solé al 2014, segona millor marca per a l’únic que ha guanyat dues vegades la prova reina. França, doncs, s’apropa a Espanya en número de triomfs, ja que en les sis edicions que fa que es disputa la Ronda dels Cims, quatre han estat de corredors del país veí del sud i dos del del nord.
 
En fèmines, Borzani va aturar el crono en 37:25.20, a prop del 37:12.31 de fa dos anys de l’alemanya Julia Böttger i de Nerea Martínez al 2012 amb l’antiga distància: 35:31.21. Aquí el triomf està més repartit: tres per a Espanya –comptant la primera edició, amb només una dona– dues Itàlia i una Alemanya.
 
Andorra ha protagonitzat un paper més que digne en aquest 2016. No hi havien els germans Casal, defensors del títol a la Marató dels Cims, absents perquè tenien cita de la Copa del Món sky a Canazei (Itàlia), però tot i així es van registrar cinc podis tricolors: en el Mític Xavier Teixidó va adjudicar-se el triomf –igualant el ja exresident Eduard Barceló també com a andorrà guanyador de la cursa de més distància– i Esteve Moreno va ser segon; al Celestrail també es van ocupar el primer i segon lloc, aquesta vegada en la categoria femenina, a càrrec d’Aida Fornieles i Sandra Castellanas, respectivament;  i al Marató Queralt Ribas va obtenir una tercera posició.
 
El cert és que segons Gerard Martínez, «l’any passat la mitja de temperatura va ser de dos grans més» però el sol i la calor, terrible, ha tornat a ser protagonista a l’edició del 2016. A l’entrega de premis, ahir a les tres de la tarda a la meta al centre d’Ordino, els termòmetres marcaven 28 graus i tothom buscava l’ombra. Però això no va alterar tampoc el número de finishers, xifrat en 1.274, el que suposa poc més de la meitat, igual que l’any passat: 211 de 391 a la Roda,417 de 216 al Mític, 268 de 443 al Celestrail i 579 de 621 al Marató. Per a l’any que ve ja es veurà si les xifres es mantenen. En tot cas, des de l’organització s’assegura que hi hauran canvis. Qui sap si una cursa nova.

PUBLICITAT
PUBLICITAT