PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

En la caça no tot són trets

La nova legislació incidirà més en els temes de seguretat i introduirà plans per fer una gestió global dels animals / El projecte de llei inclou tipificacions més específiques de les sancions per evitar malentesos

Per ESTEFANIA GRACIA

La caça es tipifica com una activitat de regulació a la par que d’alimentació i esport.
La caça es tipifica com una activitat de regulació a la par que d’alimentació i esport. | EL PERIÒDIC
La llei de caça està actualment en tràmits parlamentaris, tot i això, el cap del cos de Banders, Miquel Rossell, destaca que una de les primeres introduccions que s’han fet en el projecte de llei és la «introducció dels temes de seguretat, s’hi incideix molt més. Això no vol dir que a l’any 2000 no hi hagués preocupació per la seguretat, però ara es detalla més».

Una altra de les modificacions,  «també molt important, és que s’introdueix el pla de caça». Amb aquest es determina que abans d’especificar quanta fauna es pot caçar «s’ha de fer una gestió global, es mira tot el territori i s’estudia quina gestió es vol fer. A partir d’aquí, es fa un pla de caça per regular les espècies que tenim», matisa Rossell.
El cap del cos de Banders assegura que aquest pas és molt important, ja que hi ha especies al país «que poden causar danys i que van en augment, amb aquest pla, es determinen unes certes necessitats i s’organitzen batudes o es donen permisos de tir». En aquest sentit, Rossell puntualitza que per organitzar una batuda «sempre s’ha de demanar permís previ, mai es pot fer a iniciativa pròpia dels caçadors».

Tanmateix, en la nova llei s’introdueix un nou apartat on s’especifica que durant els dies de batuda s’ha de senyalitzar la zona correctament «perquè ningú es trobi dins de la caça per error. Aquesta senyalització ja s’està fent».

Caçadors forans / La nova llei serà aplicable al territori andorrà, per tant, els caçadors forans que vulguin venir a practicar l’activitat al país hauran de ser coneixedors de dita legislació. Vers el fet que gent de fora vingui a caçar a Andorra, el vicepresident de la Federació de Caça i Pesca, Josep Maria Cabanes, destaca que avui dia ja s’especifica «el nombre d’animals a abatre per als forans i per als del país, per tant, no hi ha problemes, tot és qüestió de proporcionalitat».

D’altra banda, el president d’Apapma, Carles Iriarte, matisa que si s’ha de caçar, «és igual que ho faci un andorrà, un francès, un espanyol... L’única diferència és que els de fora paguen més». En aquest sentit, Iriarte espera que aquesta recaptació de més es destini a «millorar el cos de Banders i altres aspectes que ajudin a l’estudi i manteniment de les espècies». 
PUBLICITAT
PUBLICITAT