PUBLICITAT

Andorra la Vella

La banca guanya 168 milions d’euros i baixa un 8% els guanys

El sector tanca el 2015 amb millora d’un 22,8% en solvència i d’un 71,7% en liquiditat

Per El Periòdic

El balanç d’ABA del febrer passat amb la directora, Esther Puigcercós.
El balanç d’ABA del febrer passat amb la directora, Esther Puigcercós. | Tony Lara
La banca andorrana ha reflectit uns guanyis de 168 milions d’euros al 2015, una xifra que suposa un descens del 8,03% respecte de l’any anterior, segons la publicació Andorra i el seu sistema financer fet ahir per l’Associació de Bancs d’Andorra (ABA). El motiu: els baixos tipus d’interès de la Unió Europea han exercit una pressió a les entitats del país que ha provocat una rebaixa en el marge financer. També, però, hi han influït els creixents costos derivats de l’expansió internacional i de l’adaptació al nou marc normatiu del sector bancari del vell continent.
 
En tot cas, el sector va tancar l’exercici de l’any passat amb una rendibilitat mitjana sobre recursos propis (ROE) del 10,93%, el que suposa cinc punts per sobre de la mitjana de la banca europea. Al seu tancament, la ràtio de solvència de les quatre entitats financeres del Principat era d’un 22,78%, el que representa un increment de més de dos punts respecte del 2014 i suposa el doble del que indiquen les exigències normatives dins les nostres fronteres. També s’ha de destacar una millora quant a la liquiditat, ja que la ràtio agregada també ha gaudit d’una millora substancial, augmentant tres punts fins a arribar al 71,74%. Dues dades que demostren la solidesa del sector bancari andorrà i que reforcen la bona imatge internacional.
 
BONES QUALIFICACIONS DE FITCH / La gestió conservadora i prudent dels quatre grups bancaris andorrans  permet també que aquests gaudeixin de bons ràtings en les qualificacions que ha emès Fitch Ratings. Tot i les turbulències provocades per la nota del FinCen i el cas BPA, l’agència ha valorat positivament el nivell de solvència del sistema financer andorrà. D’aquesta manera, l’agència ha ratificat la qualificació creditícia de Crèdit Andorrà, Andbank i MoraBanc en ‘BBB’, ‘BBB’ i ‘BBB-‘, respectivament; amb perspectiva estable i el ràting a curt termini F3.
 
MILLORA MODERADA FINS EL 2019 / La darrera valoració de Standard & Poor’s del país és del 12 de febrer passat, a la qual l’agència manté el ràting en BBB-/A-3. L’agència va constatar que l’economia andorrana es manté a l’alça des de fa dos anys i augura creixements moderats entre l’1% i el 2% per al període 2016-2019. Alhora, l’11 de setembre passat, Fitch va valorar per primera vegada el ràting sobirà d’Andorra situant-lo en un BBB i amb perspectiva estable. 
 
Seguint amb els recursos gestionats –dipòsits i mediació de clients tant custodiats com no custodiats–  per als quatre grups bancaris d’Andorra operatius a 31 de desembre del 2015, han experimentat un creixement d’un 2,84% fins arribar al màxim històric de 45.214 milions d’euros.  En mediació de clients –accions, fons d’inversió o obligacions– ha crescut un 2,80%, per representar un 75,41% dels recursos gestionats. i els dipòsits dels clients també han augmentat un 2,97%.
Pel que fa a la ràtio de morositat , s’ha situat en un 4,03%, uns nivells notablement inferiors als que registren les entitats de crèdit dels països del nostre entorn. L’exercici 2015 deixa doncs un descens de 0,09 punts que reverteixen la tendència alcista provocada per l’empitjorament arran de la crisi econòmica. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT