PUBLICITAT

Andorra la Vella

La Cambra coopera de l’impuls a l’economia transfronterera

Pimes, microempreses i autònoms es beneficiaran dels 1,2 milions que la Unió destina als Pirineus

Per El Periòdic

Les petites i mitjanes empreses rebran assessorament d’experts.
Les petites i mitjanes empreses rebran assessorament d’experts. | ana
Les petites i mitjanes empreses del país, així com les micros però també les persones que treballen per compte propi, es beneficiaran de part del més d’un milió d’euros que la Unió Europea destinarà fins al proper 2019 al Programa INTERREG V-A Espanya-Françaa-Andorra (Poctefa). La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS) participa d’aquesta iniciativa per a la cooperació econòmica i els fluxos comercials dins de l’espai transfronterer entre el país i els Estats veïns. Entre les propostes d’actuació, tal com informa l’entitat a través d’un comunicat, hi ha el desenvolupament d’eines, de nous models empresarials, de mètodes i iniciatives comunes que permetin els vincles estratègics en l’àmbit internacional dels actors econòmics del territori.
 
La finalitat d’aquest projecte amb caràcter transfronterer i finançat a nivell supranacional es la reducció de les diferències existents entre les regions pirenaiques en matèria de desenvolupament econòmic i social. Tot plegat, tenint en consideració la seva sostenibilitat ambiental i amb l’objectiu últim de caminar cap a una Europa unida i cohesionada. En aquest cas determinat, l’equilibri vol assolir-se entre les fronteres francoandorrana i hispano-andorrana, però també entre les existents entre la del sud i el nord. 
 
És amb aquesta meta en comú per la qual les cambres de Comerç de Girona, Perpinyà, Andorra i Lleida s’han unit per sumar esforços, promocionar i fomentar les relacions empresarials entre els seus territoris. 
 
Dèficit d’acompanyament a Pimes/ La lluita per a l’equilibri econòmic dels tres espais socials veïns passa també per combatre certes dificultats que afronten petits i mitjans negocis. Tal com es descriu a la nota emesa per la Cambra, les empreses – en  especial les Pimes– pateixen un dèficit d’acompanyament tècnic i jurídic que dificulta el seu desenvolupament transfronterer i internacional, tal com van constatar les associacions empresarials dels quatre territoris ja esmentats a través d’un estudi en què es posa de manifest el desconeixement del territori entre les empreses. 
 
Fruit d’aquest anàlisi i un cop presentat als actors involucrats, un elevat nombre d’empreses es va manifestar amb gran interès per incentivar relacions amb les seves homòlogues de la regió transfronterera que comprèn Girona, Lleida, els Pirineus Orientals i el Principat. 
 
Solucions al dèficit/ Entre les accions a desenvolupar hi ha la creació d’una xarxa de tècnics especialistes transfronterers que assessorin les empreses en el seu model de negoci, l’organització d’esdeveniments internacionals i la creació d’eines de mobilitat amb una APP o el Club de l’empresari transfronterer per tal que aportin valor afegit i noves potencialitats a les empreses del territori.
 
Els resultats esperats se centren en intensificar les relacions comercials que fomenten el desenvolupament econòmic, facilitar la cooperació i la flexibilitat administrativa entre els territoris per afavorir la mobilitat empresarial i generar oportunitats d’ocupació mitjançant la cooperació, entre altres reptes.
D’aquesta manera es pretén contribuir a complementar les polítiques nacionals de cada territori, aportant projectes integrals amb un efecte visible a l’espai Poctefa, donant solucions innovadores que facilitin la presa de decisions davant les debilitats. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT