PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Anticorrupción creu que Efial s’ajudava d’una auditora nacional

La Fiscalia acusa l’empresa andorrana de mitjançar en el frau

Per El Periòdic

Segons Anticorrupción, l’empresa andorrana, així com Efial, rebia els diners desviats de fons públics.
Segons Anticorrupción, l’empresa andorrana, així com Efial, rebia els diners desviats de fons públics. | El Periòdic
La fiscalia espanyola es mostra convençuda que l’empresa andorrana d’auditors i consultors vinculada al cas funcionava com a mitjancera d’Efial en les operacions de frau als ajuntaments que, tal com els va informar EL PERIÒDIC ara fa tot just una setmana, conduïen el cos d’ordre nacional i veí a intervenir la informació de quatre consultores andorranes. Anticorrupción creu que els delictes de prevaricació, malversació de cabals públics, frau a les administracions públiques i blanqueig de capitals que s’investiguen a través de l’Operació Térmyca i que els darrers dies portaven a la detenció d’11 persones i a 48 registres, es van escometre a través del negoci nacional.
 
L’empresa andorrana, segons sosté la Fiscalía Anticorrupción i tal com informa El Periódico de Catalunya, va fundar i mantenir fins el 2012 la propietat d’Efial, la consultora barcelonesa implicada en l’escàndol de corrupció que investiga el jutjat número 1 del Vendrell. La justícia espanyola  acusa l’empresa de Barcelona i l’auditora andorrana de ser el destí del desviament de fons provinents de diversos ajuntaments catalans. Així, el ministeri públic veí es manté convençut que ambdues gestores haurien rebut els diners resultat d’empreses públiques fraudulentes. 
 
Presumptament, per a la sostracció dels recursos la mecànica emprada començava amb la creació d’una figura instrumental i fictícia d’entitats públiques empresarials locals que no tenien cap activitat específica. Amb aquest fonament, s’iniciava una xarxa enganyosa a través de la qual es desviaven fons municipals que haurien vingut a parar a Andorra. Pel moment, i segons el que trasllada el rotatiu català, el ministeri públic espanyol només s’hauria pronunciat sobre l’empresa d’Andorra, eludint les altres tres entitats a les que, en esclatar l’escàndol el passat dia 5, la Policia nacional accedia tot acompanyant els agents de la Guàrdia Civil per recollir les dades emmagatzemades en els servidors de les empreses, requerides en el desenvolupament de la investigació.
 
Registres a Espanya i Andorra/ El servei d’ordre espanyol va detenir més d’una desena de persones la setmana passada implicades en aquestes presumptes infraccions de frau, blanqueig i prevaricació, entre d’altres, llista en què a més d’empresaris s’hi trobaven exalcaldes catalans. 
 
La investigació avança a través de la justícia veïna després que la setmana passada es desenvolupessin pràcticament una cinquantena de registres tant a Espanya com a Andorra i que tenien lloc en 14 en domicilis, set despatxos professionals, una dotzena de societats mercantils i set entitats públiques empresarials locals. A més, es van fer 15 requeriments judicials a diversos ajuntaments, entre els que es trobava el de la Seu d’Urgell. Barcelona, Girona, Llinars del Vallès, Cambrils, Calonge, Getafe, Benicàssin, Collado Villalba, Armilla, Palos de la Frontera, Masquefa, Alaior, Sóller i Velilla de San Antonio són les altres administracions a qui es va demanar informació per haver contractat els serveis d’Efial. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT