PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Nova acusació al Govern per crear «un mercat negre» amb els euros

Els numismàtics consideren que es permet «traficar amb la moneda»

Per El Periòdic

Tràmits de Govern s’omplia amb el repartiment al ciutadà dels lots.
Tràmits de Govern s’omplia amb el repartiment al ciutadà dels lots. | TONY LARA
Els numismàtics tornen a carregar contra el Govern pel «tràfic» que consideren que s’ha permès constituir al voltant dels euros nacionals. En concret, els col·leccionistes ataquen el ministre de Finances, Jordi Cinca, per «permetre la gestació d’un mercat negre sense precedents» en aquest àmbit. No és la primera ocasió que denuncien aquesta qüestió i, de fet, d’ençà que sortien al carrer ara fa gairebé dos anys, han protestat en diverses ocasions per gestionar de forma indeguda el trànsit de monedes d’euro.
 
En representació dels numismàtics, Pulifil, societat de Jerez de la Frontera, denuncia que d’ençà dos anys enrere Jordi  Cinca permet que una xarxa estructurada de ciutadans d’Andorra «trafiqui» amb la moneda oficial «propiciant un mercat negre amb què, fins a la data, es poden haver registrat més de tres milions d’euros en transaccions opaques». Pulifil, que recorda el naixement de l’acord monetari entre el país i la Unió Europea que va permetre la posada en circulació dels euros, assegura que des d’aleshores el departament encapçalat per Cinca no ha «aconseguit en cap moment gestionar correctament la posada en circulació de la moneda del princiat». En aquest sentit, s’assegura que «des de que es van posar en circulació», l’Executiu «ve propiciant amb les seves constants fal·lacies tota una xarxa de pseudo-distribucions». Acusa a «ciuutadans i funcionaris del país» de formar part d’aquest entramat il·lícit, afegint-t’hi treballadors de tots els sectors, «inclús persones lligades al propi Govern». Creu que aquest grup es dedica, a través del mercat negre, a l’intercanvi i revenda a col·Leccionistes i professionals numismàtics a tota Europa. 
 
Per corroborar les seves asseveracions, afegeix al comunicat contra el Govern el missatge que hauria arribat a un numismàtic per part d’una persona andorrana que li suggereix la revenda del lot d’euros.
 
També s’aporten diversos missatges que consideren evidencien aquest mercat negre que denuncien s’ha creat al voltant de l’euro: «He portat una demanda de fins a 30.000 euros a Bèlgica» o «van invadir Andorra amb bitllets de 500».
 
Amb tot, el comunicat de la societat dedicada al col·leccionisme parla de «tota una trama que gira a través dels euros d’Andorra generant un mercat secundari en el que es calculen més de tres milions d’euros en beneficis opacs». Tot i les acusacions i la indignació, no es fa en aquest comunicat cap petició de major control ni s’evidencia la intenció de prendre mesures. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT