PUBLICITAT

Andorra la Vella

La capital «valorarà» en tres mesos la viabilitat del tall al tràfic Meritxell

«Cap a l’octubre» el comú seurà amb els comerciants per valorar la interrupció del trànsit. Passat el termini s’avaluarà ampliar l’horari i, pel que fa a la part alta, privilegiar un sol sentit.

Per marisa da costa

Els cònsols major i menor d’Andorra la Vella, Conxita Marsol i Marc Pons, durant la presentació dels canvis a l’avinguda Meritxell, ahir.
Els cònsols major i menor d’Andorra la Vella, Conxita Marsol i Marc Pons, durant la presentació dels canvis a l’avinguda Meritxell, ahir. | Tony Lara
El comú de la capital s’ha compromès a reunir, un cop enllestit el projecte pel qual s’ha de procedir a l’embelliment de tota l’avinguda Meritxell, els actors implicats per, d’una banda, fer una primera valoració de la restricció al trànsit a la zona baixa que s’inaugurarà el migdia d’aquest diumenge, coincidint amb l’arribada del Tour de França. Així, previsiblement a l’octubre, es determinarà el futur de la reserva als vianants del principal eix comercial del país: l’èxit podria portar a un tancament total mentre que la disfunció replantejaria la situació. També serà en el transcurs d’aquest termini de tres mesos quan, i havent examinat la repercussió dels canvis en la zona immediatament connexa, els comerciants de la part alta s’hauran de pronunciar sobre quina és l’opció que prefereixen per a la seva zona: la continuïtat de dues vies de circulació o bé el pas a un sol carril.
 
Els cònsols major i menor d’Andorra la Vella, la parella formada respectivament per Conxita Marsol i Marc Pons, van anunciar ahir de forma oficial que, «diumenge, a les 12 del migdia, procedirem a limitar l’ús de vehicles a l’avinguda Meritxell». Un tall que, tal com ja es va informar la darrera setmana i malgrat l’alçament de reticències per part del sector comercial, afectarà a «la zona des del carrer de la Unió fins al pont de la Rotonda» per tal que passi a «convertir-se en una avinguda per a vianants». 
 
Coincidint amb l’arribada del Tour al Principat perquè «pensem que és un bon moment» degut a que «hi haurà molta afluència de gent», l’avinguda quedarà restringida al peató de manera definitiva, «a partir de les 12 del migdia i fins a les 12 de la nit, cada dia», mentre que «la resta d’hores quedarà obert a la circulació sense cap limitació, com ara». 
 
Primers resultats del projecte/ La data no és definitiva, però la corporació preveu, «cap a l’octubre», tenir encarat el projecte d’embelliment «no només de la part baixa sinó de tota l’avinguda Meritxell» en què «tot just hem començat a treballar». Conxita Marsol es va comprometre a reunir-se aleshores amb els membres de l’Associació de Comerciants i Propietaris de l’avinguda Meritxell així com altres empresaris per avaluar la qüestió. 
Aquest període inicial ha de servir, a més de la projecció de la millora del carrer, per a la «valoració» d’un compromís polític en què la mandatària comunal posa plena confiança: «Estem convençuts que sí que funcionarà». Serà en aquest moment quan es posi sobre la taula la possibilitat d’ampliar l’horari de 12 hores a una clausura total, així com altres vies.  Malgrat l’optimisme i segura que no serà així, la dirigent de la parròquia va deixar clar que «la mesura es fa per millorar encara més si es pot el comerç a la zona», pel que, «si veiem realment que això no funcionés, clar que no forcaríem la situació; només faltaria».
 
Canvis a la part alta/ Les trobades amb els actors de la part baixa s’ampliaran als comerciants de la zona immediatament posterior a la plaça de la Rotonda i que dirigeix vers a la de les arcades. També aquests darrers hauran d’avaluar l’impacte del tancament de l’avinguda Meritxell. Aquest termini els ha de servir per determinar si els canvis «modifiquen els hàbits dels clients» i aleshores «pronunciar-se» sobre què creuen més convenient per al tram on es troben ubicats i on, tal com va sentenciar  Marsol, ha quedat «descartada» la possibilitat de fer-la únicament per a vianants.
En aquest cas, doncs, els comerciants hauran de traslladar al comú «si volen una sola o dues vies de circulació». L’administració tindrà en consideració el seu posicionament però, en aquest cas, «no ens hem compromès a que fos vinculant la decisió dels comerciants de la part alta com sí havíem fet amb la part baixa».
 
Cap canvi a la circulació/ L’obertura prèvia la realització del projecte pel qual es pretén millorar Meritxell permetrà analitzar-ne la conveniència sense fer «cap despesa». A més, tal com van exposar els cònsols, «no es canvia cap sentit de circulació» i únicament es posarà mobiliari als tres punts on quedarà tancat el pas als vehicles. Agents de circulació parroquials reforçaran les zones. 
 
Conxita Marsol va exposar la confiança que la nova etapa dinamitzarà «encara més l’eix» i farà callar les veus per ara reticents. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT