PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Zoe, Eve Ariza i Casamajor: un dels tres viatjarà a Venècia

Els artistes ocuparan els Tallers d’art de la Massana dels quals en sortirà el representant a la Biennal

Per E. J. M.

Eva Martínez, Zoe, en l’última exposició que va protagonitzar al Centre d’Art d’Escaldes-Engordany.
Eva Martínez, Zoe, en l’última exposició que va protagonitzar al Centre d’Art d’Escaldes-Engordany. | TONY LARA
La creadora multidisciplinària Eve Ariza, l’escultor Jordi Casamajor i la pintora Eva Martínez, Zoe, són els escollits per ocupar els Tallers d’art de la Massana, que s’han reinventat per esdevenir el trampolí de l’artista que representarà Andorra en la pròxima edició de la Biennal d’art contemporani de Venècia, que tindrà lloc l’any que ve. El comissariat de l’esdeveniment, Míriam Ambatlle i Javier Balmaseda, han triat Ariza, Zoe i Casamajor perquè desenvolupin els seus projectes i els convencin perquè cadascun d’ells és la millor opció per viatjar a la ciutat dels canals.

Segons el comunicat emès ahir pel Ministeri de Cultura, Joventut i Esports, «tots tres artistes seleccionats són persones joves però amb una intensa i consolidada trajectòria artística, tant a dins com fora d’Andorra. Així mateix, els tres han format part d’anteriors edicions dels Tallers d’art». han format part i les exposicions en què han participat. El Ministeri de Cultura valora «positivament» el nombre de propostes presentades per a la nova edició dels Tallers d’art, amb un total de set projectes, «perquè ateses la dimensió demogràfica del país i el nombre de convocatòries efectuades amb anterioritat, i el fet que no es puguin presentar els cinc representants de les dues edicions anteriors –Javier Balmaseda, Samantha Bosque, Fiona Morrison, Joan Xandri i Agustí Roqué–, demostra que representar Andorra a Venècia desperta interès en els artistes andorrans i els és un al·licient per treballar i aprofundir la seva obra i el seu plantejament artístic». A les bases de la convocatòria no hi diu que els representants de la primera experiència veneciana, Helena Guàrdia i Francisco Sánchez, no es poguessin presentar al certamen.

Els artistes escollits van estar ahir absents tota la jornada, sense respondre al telèfon –només Zoe, que va admetre un tímid «estic molt contenta, encantada. En tinc moltes ganes, és un repte»–. La setmana que ve, la premsa està convidada a visitar els Tallers d’art i, potser, revelaran algun detall dels projectes.

FINS AL 6 D’OCTUBRE / Segons les bases de la Biennal de Venècia 2017, l’estada al Tallers de la Massana «no serà inferior a tres mesos ni superior a  set mesos» i «els projectes finals dels tres artistes seleccionats hauran d’estar enllestits per tot el dia 6 d’octubre del 2016».

Durant l’estada als Tallers d’art, els artistes desenvoluparan el seu projecte. «Un cop finalitzat aquest període, hauran de presentar-lo al més detallat i complet possible, acompanyat d’una maqueta que permeti la visualització de l’obra, amb esquemes de muntatge, els materials que s’utilitzaran, els industrials implicats, un calendari de treball per a la realització de l’obra, i el cost de producció de l’obra per ser sotmès al comissariat». Ambatlle i Balmaseda hauran d’anunciar qui viatjarà a Venècia abans del pròxim 17 d’octubre.

Des de la proclamació del projecte guanyador, l’artista disposarà de cinc mesos per produir l’obra, la qual haurà d’estar enllestida i en condicions per ser transportada a Venècia el 2 de maig del 2017. Els tres projectes finalistes seran mostrats al públic a la Sala d’exposicions del Govern, Art al Roc, l’antic CIAM.

Eve Ariza deixa la seva feina de professora de ceràmica a l’Escola d’art d’Andorra la Vella per dedicar-se íntegrament a la creació. L’últim gran projecte d’Ariza ha estat el Bla, i també la performance Cadàver exquisit. La pintora Eva Martínez, Zoe,  ha fet un gir al seu estil, experimentant amb l’abstracció. Jordi Casamajor va participar a la primera Biennal de Land Art amb una escultura al llac d’Engolasters i va exposar a l’església de la Cortinada amb el projecte Kunstank, d’Elena Sánchez.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT