PUBLICITAT

Inversions d’impacte social

La desigualtat econòmica i social és un dels principals reptes de justícia social de l’inici del segle, que pateixen les societats en vies de desenvolupament, però també la nostra. Aquesta disparitat no es pot explicar només per diferències culturals, de coneixements, d’actituds o d’altres habilitats professionals.
En aquest article presentarem una manera d’influir personalment en la millora de la societat, a la vegada que obtenim un rendiment dels nostres diners participant en les anomenades inversions d’impacte.
Les estratègies tradicionals per afavorir el progrés econòmic i contra la pobresa provenen de polítiques del sector públic (l’Estat del Benestar) i d’iniciatives privades de caritat o donacions filantròpiques.
Les inversions d’impacte, amb plantejaments més innovadors per resoldre aquests problemes, representen una opció més convincent. Les inversions de capital privat que busquen una bona rendibilitat poden convertir-se així en una força molt important per contribuir a la millora de la societat. Fomenten el creixement sostenible financer de l’activitat on inverteixen, generant així un  impacte social que s’accelera i autoalimenta a llarg termini.

Què és la inversió d’impacte?
Són inversions en projectes d’impacte social i, a la vegada, amb una rendibilitat financera:
1. Busquen una rendibilitat financera. Per tant, no es tracta de donacions a fons perdut o filantropia tradicional.
2. Es dirigeixen expressament a iniciatives empresarials que produeixen un impacte social o mediambiental. Aquest objectiu es mesura com a part de l’èxit de la inversió.
Com es veurà en els següents exemples, són inversions especialment interessants en l’entorn actual dels mercats financers, amb tipus d’interès zero, on moltes de les classes d’actius tradicionals, com ara la renda fixa o els dipòsits bancaris, ja no ofereixen rendibilitat als inversors. A més, sovint són inversions que afegeixen diversificació a la gestió del patrimoni, ja que estan poc o gens correlacionades amb el cicle econòmic global o amb els riscos d’altres mercats de risc com les borses.
Veiem a continuació alguns exemples d’aquestes inversions: en renda fixa (bons), renda variable (accions) i immobiliari.

Fons d’inversió de Microfinances
El fons BlueOrchard Microfinance és un fons d’inversió obert a tothom en el que s’inverteix en una cartera diversificada de crèdits d’imports reduïts per a individus amb petits negocis en països en vies de desenvolupament. El fons està gestionat per la gestora suïssa especialitzada en microfinances BlueOrchard, que va ser creada l’any 2001 per l’ONU. Té quinze anys d’història, amb una rendibilitat anual mitjana del 4%. Aquest fons ha tingut una volatilitat molt baixa de l’1,2%, així com una correlació nul·la del -0,06 amb l’índex de renda variable global MSCI World Index.
Nogensmenys, l’activitat del fons té un impacte social impressionant. Vint milions de persones en seixanta països han pogut accedir al capital necessari per desenvolupar una activitat productiva que els ha permès millorar la seva situació familiar des de la pobresa. Cada tres mil euros invertits durant un període de tres anys al fons impacta a deu persones, que els permet sortir de la seva situació d’exclusió financera.
Andbank col·labora amb BlueOrchard, donant accés als clients a aquestes inversions d’impacte mitjançant el fons Andbank Microfinance Fund. A tall d’exemple, participar en el fons ha permès conèixer emprenedors en comunitats rurals de Perú: una dona que importa balances a Arequipa per negocis locals; un col.lectiu de dones amb els seus telers a la vall del Colca; o un ramader a l’estepa. És corprenedor veure el compromís i l’entusiasme d’aquests petits empresaris, que troben en l’inversor en microfinances la seva primera oportunitat de millorar la situació de les seves famílies.
Una entitat que desenvolupa una activitat inversora d’impacte similar a l’Àfrica i l’Orient Mitjà és GroFin. En aquests cas, el fons inverteix des de fa més de deu anys en capital risc (Venture Philanthropy) de pimes d’emprenedors o petits negocis amb dificultats d’accés als canals bancaris tradicionals. Moltes d’aquestes inversions tenen rendibilitats anuals esperades superiors al 10%, tot i tenir un risc més alt pel fet d’invertir, en aquest cas, com accionistes en el capital d’aquestes petites empreses.
GroFin ha participat en més de vuit mil pimes, un 25% en start-ups,  ajudant a crear divuit mil llocs de treball als països en vies de desenvolupament.
Bons d’Impacte Social
Les formes més senzilles dels bons d’impacte, com els green bonds (bons verds), són productes tradicionals de renda fixa. El capital dels inversors es destina, però, a finançar projectes mediambientals, com per exemple de reducció d’emissions contaminants en països en vies de desenvolupament.
Existeixen també bons socials una mica més complexos, en els que s’estructura el producte de manera que l’inversor privat que aporta el capital rep un dividend basat en l’estalvi econòmic que s’obté d’utilitzar aquests recursos que ha aportat per pal·liar un problema social i que representa un cost elevat (per exemple, malalties molt esteses a la societat, com l’obesitat, o la rehabilitació de criminals i la despesa pública associada dels centres penitenciaris).
Per exemple, es pot invertir des de vint dòlars en els bons socials de Calvert, una gestora especialista amb més de vint anys d’experiència. Aquests bons ofereixen una rendibilitat que pot arribar al 3% anual.

Inversió en Immobiliari Social
El mercat immobiliari també ofereix possibilitats d’invertir de manera rendible i amb un objectiu social.
Per exemple, arran de la crisi dels darrers anys a Espanya existeixen entitats especialitzades en la gestió d’habitatge social. Aquestes permeten a un inversor privat, a partir d’imports una mica més elevats, d’uns quaranta mil euros, comprar una vivenda que es destina a lloguer social i que l’administra aquesta entitat especialitzada. La rendibilitat anual de la inversió pot estar a l’entorn del 4%. L’stock d’habitatge acabat en venda per part de les entitats financeres ha creat una bona situació per l’inversor al sector.
Aquests són només alguns exemples d’oportunitats d’inversió excel.lents. Són també oportunitats de construir una societat més justa.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT