PUBLICITAT

Andorra la Vella

Donar salut com a rutina

La Creu Roja engega la segona campanya anual de recollida de sang amb l’objectiu de crear un «col·lectiu» que en doni habitualment

Per marisa da costa

Una dona atén les indicacions d’una infermera, ahir.
Una dona atén les indicacions d’una infermera, ahir. | ANA/ b.n.
La primera persona que ahir responia a la crida de la Creu Roja per a la nova campanya de recol·lecta de sang que avui continua –d’11 a 14 hores i de 16.30 a 21.30– a les instal·lacions d’Assegurprevenció, era el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall. «Ara deu fer una quinzena d’anys que dono sang». I per què ho fa? «Per costum», a més de la possibilitat que «un dia algú proper la necessiti, o fins i tot jo mateix». «Per costum» és la clau i així la destaquen des de la Creu Roja andorrana, per sobre del batiment de rècords en xifra de donants en una sola jornada, per exemple. 
 
EL gerent de la institució a niell andorrà, Sergi Penedès, esquiva l’habitual insistència en matèria de números i fixa l’objectiu de la segona recol·lecta d’enguany, juntament amb la que se celebrarà a la tardor i les que venen, de «crear l’hàbit» de donar sang i, amb aquest, constituir un «col·lectiu» que tingui com a rutina participar de les diferents campanyes que al llarg de l’any s’engeguen juntament amb Catalunya per obtenir donacions. Aquestes trobades «a l’abril amb la marató, a l’estiu» i, la darrera, «a la tardor», es planifiquen precisament de manera que transcorrin els dos mesos que han de passar entre una i altra extracció. Tot plegat, amb la vista posada a facilitar precisament l’establiment de la ja anomenada xarxa de donants. 
 
L’assoliment d’aquest grup d’habituals va pel bon camí, segons Penedès: «Sempre que s’ha fet una crida», va explicar amb orgull, «la resposta ha estat de solidaritat». Per seguir afavorint la participació dels andorrans a les col·lectes, la Creu Roja nacional treballa en altres opcions a més de crear tres cites anuals: «arribar a més parròquies» és un dels projectes. Donar salut, en definitiva, ha de ser cosa de tots.
 
Una cinquantena de persones oferiran el seu ajut en aquests dos dies de campanya, entre voluntaris i equip mèdic. Aquest darrer canvia avui respecte del d’ahir; les tres infermeres i la metgessa que ahir feien l’acompanyament als donants van marxar a Lleida un cop finalitzada la jornada per tal de traslladar amb elles els litres recollits. El viatge de la sang, però, no s’acaba aquí; de Lleida partirà a Barcelona, on es procedirà a les serologies que després de cinc dies posaran a disposició la sang. Des d’aleshores i en un termini de 40 dies, se’n podria beneficiar qualsevol persona sotmesa a cirurgia. I que podria ser qui seu al seu costat en aquest moment. Qui li escriu aquestes línies o el mateix qui les llegeix. D’aquí la importància de fer-se donant.
 
Només els primers moments d’ahir una vintena de persones passaven per Assegurprevenció per col·laborar a la col·lecta. La Mariana és un exemple. Als seus 25 anys, era la primera ocasió en què s’oferia voluntària. I la va animar l’Andrea, una amiga que, de la seva banda, ja fa diversos anys que contribueix en aquesta acció solidària. Aquesta és l’empenta que cal. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT