PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els comuns valoren reclamar els diners dels expedients prescrits

S’estudia restringir al Registre Civil i a Immigració la potestat d’emetre números de cens per evitar duplicitats

Per marisa da costa

Els cònsols majors d’Escaldes i Canillo, Trini Marín i Josep Mandicó, a la roda de premsa posterior al consell.
Els cònsols majors d’Escaldes i Canillo, Trini Marín i Josep Mandicó, a la roda de premsa posterior al consell. | ANA/ m.b.
Es desconeix el nombre de dossiers caducats i pels quals ja no es pot fer una reclamació als qui van incomplir les seves obligacions i, sobretot, quina pèrdua ha suposat per a les administracions comunals deixar de cobrar aquestes sancions. L’obtenció d’aquestes informacions determinarà la per ara intenció dels cònsols de reclamar al Govern una «compensació» pels expedients prescrits. Tampoc no és definitiva encara però Trini Marín, portaveu dels cònsols després que ahir mantinguessin la darrer reunió mensual abans de les vacances d’estiu, va avançar es veu amb bons ulls la possibilitat de «limitar al Registre Civil i a Immigració» la potestat d’efectuar inscripcions al cens de població; aquesta seria una de les mesures per evitar les duplicitats en què precisament es treballa per suprimir. 
 
Els mandataris d’Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Encamp seran els encarregats de, en representació de totes les corporacions parroquials, trobar-se amb «la presidència de Batlles» per tal que els informin sobre «el volum d’expedients que han prescrit» però, sobretot, del «retorn» que els hauria suposat executar aquestes reclamacions. Un cop se sàpiga quin import ha quedat pendent de cobrament i en funció de la importància d’aquest, els comuns podrien decidir reclamar al Govern aquest import o bé una indemnització per recompensar les «pèrdues».
 
 La cònsol major d’Escaldes-Engordany i amfitriona de la trobada de dirigents parroquials va voler insistir en què, per ara, aquesta és només «una possibilitat» que s’està «valorant». Marín va comparèixer acompanyada pel seu homòleg canillenc, Josep Mandicó, qui al seu torn va aclarir que, en cas de produir-se, la reclamació es faria a l’Executiu perquè «és el màxim responsable». 
 
La determinació es prendrà a partir de les trobades dels tres cònsols amb el Consell Superior de la Justícia que, d’altra banda, ja ha fet arribar la totalitat d’expedients pendents a les corporacions escaients, que encara analitzen si es tramitaran a través dels seus propis departaments de finances o bé recorreran al saig. 
 
Neteja del cens/ La darrera trobada a nivell comunal abans d’engegar l’activitat novament al setembre va incloure una vegada més el problemàtic i incert cens de població entre els punts de l’ordre del dia. Els representants parroquials, indicats per la presidenta de la comissió que se n’encarrega, Conxita Marsol, van abordar «mesures» aplicables per seguir «agilitzant» la neteja del registre d’habitants en què, segons Marín, des del Ministeri de l’Interior hi treballen «dues o tres persones». Una d’aquestes propostes passaria per restringir als departaments d’Immigració i al Registre Civil la capacitat d’emetre nous números. Amb el mateix objectiu, Marín va enumerar la petició de trasllat de «certificats de defuncions» que arribin de l’estranger a la Caixa de la Seguretat Social (CASS) o bé obligar, a l’hora de traslladar-se de parròquia, a fer primer la baixa per després poder donar-se d’alta a la nova destinació. L’opció de reduir la burocràcia a un sol tràmit s’estudiarà en endavant. La portaveu dels cònsols no va saber especificar una data per a donar per concloses les tasques de neteja del registre d’habitants perquè tot legat «comporta molta feina» però, en qualsevol cas, «la voluntat per part dels set comuns hi és». 
 
Acord amb l’SDADV/ El cònsol menor de la capital, Marc Pons, va informar ahir els seus companys que la comissió que treballa per pactar amb la Societat de Gestió Col·lectiva de Drets d’Autor i Drets Veïns (Sdadv) unes tarifes adaptades als comuns s’hi reunirà cada tres setmanes. Pons, tal com va explicar Marín, té la missió d’arribar a establir uns «forfets» amb què els organismes comunals vegin reduïts els imports que l’associació pretén que se li abonin a partir de l’1 de gener, un cop s’acabi la moció per arribar a un acord. De no ser així, Mandicó va exposar que «minvaria molt la qualitat de les activitats culturals» organitzades pels comuns. 
 
Els cònsols van aprofitar la trobada per felicitar-se, entre altres temes abordats, per l’entrada a tràmit de la proposició de Llei de col·laboració entre Administració i comuns i entre els comuns així com la d’urbanisme. Consideren que ambdues normes contribuiran a facilitar l’intercanvi d’informació entre corporacions, requisit necessari per a desenvolupar, precisament, alguns dels objectius marcats durant el darrer consell de cònsols abans de reprendre’ls amb l’inici del curs, al setembre. 

Ajudes pel Pla Renova/ Els ministeris d’Ordenament i en concret el de Medi Ambient sol·licitaven als comuns participar dels ajuts que des del Govern s’atorguen als particulars i empresaris per a la renovació del parc immobiliari en favor de l’eficiència i la sostenibilitat. Aquests han respost oferint «subvencions» o «exoneracions» als constructors que vulguin executar obres menors en els seus terrenys. A més, cada comú valorarà a títol propi facilitar l’ocupació d’espais de la via pública als qui participin d’aquest ajut governamental, segons va informar la portaveu dels cònsols. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT