PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Les ajudes per al transport per arribar a la feina no són un reclam per anar al Pas de la Casa

Els programes de foment de l’ocupació es destinen als col·lectius més vulnerables

Per E. J. M.

Imatge general del Pas de la Casa, a l'hivern.
Imatge general del Pas de la Casa, a l'hivern. | TONY LARA
El nou context del mercat laboral i els nous objectius de les polítiques d’ocupació han convençut el Ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior a modificar els programes de foment de l’ocupació aprovats l’any 2013.

Un dels programes és el de foment de l’ocupació en zones geogràfiques allunyades, que atorga ajuts a les empreses perquè ofereixin un salari més atractiu i al personal una subvenció per al transport. La iniciativa, però, no ha suposat un impuls per al Pas de la Casa: «Al Pas no estan satisfets del tot de com ha anat aquest programa», va admetre el ministre Xavier Espot. «El programa està ben dissenyat però no ha tingut l’èxit esperat». Per millorar-lo, el departament d’Ocupació està en converses amb el ministeri encarregat del transport  i amb les companyies de línies regulars per intentar oferir un servei fora dels horaris habituals, ja que alguns horaris laborals no permeten utilitzar el servei d’autobús.

Quant als programes, en general, els canvis inclouen un augment de les ajudes per a les empreses que contractin persones inscrites al Servei d’Ocupació dels col·lectius amb més dificultats a l’hora d’aconseguir la inserció laboral: més de 45 anys, entre 18 i 25 anys en recerca de la primera feina, i aturats de llarga durada.

ELS PROGRAMES

Foment de la contractació indefinida en el sector privat


Les destinatàries són persones inscrites al Servei d’Ocupació en recerca de feina almenys des de fa 20 dies (abans eren 45 dies), i dels col·lectius de persones amb dificultats d’inserció al mercat laboral. La primera fase de contractació ha de ser de sis mesos, amb un màxim de sis mesos de pròrroga. L’empresa rep cada mes, amb un màxim de 15 mesos, 250 euros (abans eren 150 euros). La segona fase és la contractació indefinida de la persona.

Foment de l’ocupació i la formació en el sector privat

Les persones destinatàries del programa són les mateixes que en el programa anterior i amb els mateixos requisits. El canvi és la subvenció mensual de les empreses: durant la primera fase rep 550 euros/mes durant un màxim de sis mesos, i si a més hi ha formació teòrica, també rep un màxim de 300 euros; en la segona fase, l’empresa rep per treballador 250 euros/mes durant els sis primers mesos del contracte indefinit (abans l’ajut era de 150 euros/mes).

Foment de l’ocupació en zones geogràfiques allunyades

Les beneficiàries han d’estar inscrites al Servei d’Ocupació des de fa almenys 20 dies, i requerir de transport, propi o públic, per desplaçar-se a la feina. En aquest cas, rebrà un ajut econòmic individual segons el cost. Les empreses ubicades en zones allunyades han d’oferir un sou de 1.150 euros/mes, i rebrà una subvenció de 200 euros/mes durant un màxim de 12 mesos (el programa anterior establia 1.100 euros de salari i 150 euros/mes en ajuts).

Foment de la contractació i la formació pràctica en el si de l’empresa

El programa és per a joves actius de 16 a 20 anys, que hagin superat l’itinerari formatiu previst pel Programa per a la millora de l’ocupabilitat dels joves. Els beneficiaris són comuns, entitats parapúbliques, societats públiques, entitats sense afany de lucre (novetat) o empreses. L’ajut és, a la primera fase, de 550 euros/mes durant un màxim de sis mesos, i a la segona fase, de 400 euros/mes, durant un període de sis mesos com a màxim.

Millora de l’ocupabilitat mitjançant el sector públic

Per a col·lectius de persones amb dificultats d’inserció al mercat laboral (programes 1 i 2), més menors emancipats i persones amb una discapacitat. Poden oferir un lloc de feina l’Administració general, l’Administració de justícia, el Consell General, els comuns, les entitats parapúbliques, les societats públiques i les entitats sense afany de lucre que fan treballs per a la inserció social i laboral, però han de presentar el projecte on encaixa l’oferta de treball.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT