PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

L’1% de la població activa pateix un 33% o més de discapacitat

La Comissió Nacional de Valoració ha avaluat 578 persones entre 16 i 64 anys

Per E. J. M.

Un gos pigall descansa als peus del seu amo invident.
Un gos pigall descansa als peus del seu amo invident. | TONY LARA
Per primera vegada, el Ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior ha difós unes dades aproximades de les persones que hi ha al país amb alguna discapacitat: 578. La xifra correspon a la població activa, entre 16 i 64 anys, a les quals la Comissió Nacional de Valoració (Conava) els ha reconegut un 33% o més de menyscabament físic o mental. El nombre representa l’1% de la població. A més, la CASS atorga 3.168 pensions d’invalidesa, una quantitat que representa el 4,1% de la població. En total, si se sumen les dades de la Conava amb les de la CASS, el 4,7% de la població (3.746 persones) pateix una discapacitat superior al 33% o una invalidesa. Les xifres, però, s’han d’afinar.

Les persones que pateixen una discapacitat, però, no vol dir que no puguin treballar i, per això, dins de la reforma del Servei d’Ocupació, s’ha dissenyat i aprovat l’Estratègia per a la inserció laboral de les persones amb discapacitat. El pla, que s’ha redactat amb el suport de les entitats que formen part de la Comissió Nacional de Discapacitats (Conadis), es basa en el següents principis: igualtat, normalització, espai públic inclusiu, empoderament, autonomia personal, transversalitat, participació i perspectiva de gènere.

Per dur-ho a terme, s’ha dissenyat un pla estratègic per al període 2017-2019. De moment, però, només s’ha difós el contingut de les accions per al període 2016-2017. El primer objectiu és «la promoció de l’accés i la permanència al mercat de treball millorant la integració laboral de qualitat» i per complir-ho es desenvoluparan les següents accions: «Promoure que les persones amb discapacitat s’inscriguin al Servei d’Ocupació de forma normalitzada, definir i posar en marxa itineraris d’orientació laboral personalitzats, habilitar un telèfon d’atenció i informació laboral per resoldre dubtes, instaurar eines de màrqueting telemàtiques, millorar la comunicació amb les empreses dels perfils de demandants, i posar en marxa campanyes de sensibilització social contra l’estigma i altres estereotips».

El segon objectiu del pla estratègic és la «implicació i coresponsabilitat social del teixit empresarial», i per aconseguir-ho, les iniciatives que es duran a terme són: «Promoure mesures de reconeixement a aquelles empreses que desenvolupin la responsabilitat social, assegurar que les empreses són coneixedores de les mesures i incentius per a la seva contractació, crear una Xarxa d’Empreses Responsables, implementar programes específics de treball amb suport per garantir una inserció laboral de qualitat, i formar als professionals del Servei d’Ocupació en l’àmbit de la discapacitat». Les empreses que contracten discapacitades del 33% o més estan exonerades del pagament de la CASS de la persona empleada fins al salari mínim (ho paga el Govern).

Finalment, el tercer objectiu és el «foment de la participació conjunta d’administracions i agents econòmics i socials», i les accions dissenyades són les següents: «Comunicació i coordinació entre el Govern, l’empresariat i els agents socials; reestructuració del Servei d’Ocupació que inclogui itineraris personalitzats i acompanyament; formació dels professionals del Servei d’Ocupació en l’àmbit de la discapacitat, i establir un model d’Inserció i Treball amb suport».

Amb tot, quan una persona amb discapacitat opti a una vacant de feina, des d’Afers Socials es posaran en contacte amb la Comissió d’Accessibilitat per garantir que el lloc físic de treball estigui adaptat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT