PUBLICITAT

LLAVORSÍ

UP denuncia sis atacs mortals d’ós a bestiar viu en 10 dies

250 ramaders es manifesten a Tolosa contra la reintroducció del plantígrad

Per EL PERIÒDIC

Manifestació de ramaders pirinencs a Tolosa de Llenguadoc.
Manifestació de ramaders pirinencs a Tolosa de Llenguadoc. | RÀDIOSEU
Unió de Pagesos (UP) ha denunciat que en deu dies hi ha hagut sis nous atacs mortals de l’ós bru contra bestiar viu al Pirineu, concretament al pla de Beret, segons informa RàdioSeu. El sindicat ha lamentat que els plantígrads continuen causant estralls en les explotacions ramaderes d’alta muntanya, tot i que el missatge oficial és de coexistència pacífica. UP ha reiterat el seu rebuig a les reintroduccions d’ós i ha criticat que el Govern català segueix sense compensar econòmicament els «danys col·laterals» causats per fauna salvatge, ja siguin óssos, voltors o llops.

Un grup de pagesos pirinencs s’ha trobat a Llavorsí (Pallars Sobirà) per parlar sobre els últims atacs i la recent introducció d’un nou ós procedent d’Eslovènia, Goiat. Els ramaders havien demanat que no es deixés anar un nou plantígrad, però el seu alliberament a la zona correspon al programa Pyroslife i a la voluntat de renovar la genètica dels óssos i trencar l’hegemonia de l’ós Pyros.

El responsable d’organització d’UP, Josep Carles Vicente, ha explicat que l’assegurança per atacs d’ós, voltor i llop que la Generalitat ha anunciat «no és la solució», ja que «els danys morals que pateix el ramader no es poden pagar de cap manera» i hi ha professionals que veuen en perill la continuïtat de les seves explotacions. Quant a l’assegurança, en la reunió s’ha plantejat la necessitat d’incorporar els peritatges professionals per part de veterinaris ja que, segons el sindicat agrari,  els agents rurals estan mancats de coneixements per realitzar aquesta tasca.

UP es va sumar divendres a la manifestació, a Tolosa de Llenguadoc, a la qual van assistir més de 250 ramaders d’arreu dels Pirineus, per demanar que s’aturi la reintroducció d’óssos, voltors i d’altres espècies salvatges a la serralada. La concentració va estar convocada per l’Associació per a la Salvaguarda del Patrimoni Arieja Pirineus (Aspap) i per l’Associació per al Desenvolupament Sostenible de la Identitat dels Pirineus (Addip).

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT