PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’Administració fixa per llei el «principi de lleialtat institucional»

El Govern i els comuns tenen ara l’obligació d’assistir-se

Per marisa da costa

En primer pla, Consol Naudi, acompanyada pel ministre Jordi Torres i Marc Calvet.
En primer pla, Consol Naudi, acompanyada pel ministre Jordi Torres i Marc Calvet. | ana/ s.f.
L’Administració central i els set organismes locals han acordat fixar per llei l’obligació d’ajudar-se els uns als altres en cas que alguna de les corporacions es vegi en dificultats per garantir les competències i sempre que les altres disposin dels mitjans per donar un cop de mà a l’homòloga. Aquesta obligació de solidaritat s’ha fet anomenar «principi de lleialtat institucional» i la recull el projecte de llei qualificada de col·laboració entre l’Administració General i els comuns, i entre els comuns que ahir va aprovar l’Executiu i que la secretària d’Estat de Relacions Institucionals, Consol Naudi, va presentar en roda de premsa acompanyada per Marc Calvet com a representant dels mandataris parroquials.
 
El nou text legal per a regular les relacions entre les corporacions nacional i locals les fixa el «principi de solidaritat». Per il·lustrar aquesta «assistència mútua», la secretària de Relacions Institucionals va posar com a exemple la possibilitat que una parròquia es vegi sense màquina llevaneu; en aquesta casuística, ja siguin el Govern o qualsevol altre comú, hauran de prestar els seus recursos a l’afectada. Aquest deure, no obstant, només s’imposarà en cas que puguin: «En el cas d’Escaldes-Engordany amb l’aigua», per exemple, ni el Govern ni les altres parròquies han estat capacitades per a posar solució al problema.
 
La gestió dels organigrames sobre la que tan cònsols com ministres i el propi cap han parlat repetides vegades queda a la fi decretada en aquesta llei. Així, es fixa el «principi de mobilitat entre l’administració general i els comuns i entre comuns» per tal de facilitar que un treballador del Comú de Canillo, per exemple, pugui passar a oferir els seus serveis al Govern. 
 
Mancomunitats/ Els comuns ja han unificat esforços en tasques com la recollida de residus o els boscos i, en diverses ocasions, han manifestat l’interès en fer-ho en matèria d’agents de circulació. La norma presentada ahir incorpora a la legislació la figura de la «mancomunitat»: «Una associació amb personalitat jurídica pròpia» que cerca l’optimització de recursos així com incrementar «l’eficàcia i l’eficiència» a l’hora d’oferir serveis.
 
Col·aboració amb parapúbliques/ Si bé la norma – que ha estat «elaborada en conjunt» pels comuns i el poder central després de reiterades reunions– se centra en regir les relacions entre les corporacions locals en si així com la d’aquestes amb el Govern, inclou diferents «figures de col·laboració». Tal com va exposar Naudi, el projecte de llei contempla també la possibilitat que les institucions públiques puguin, per exemple, encomanar a una parapública algun servei. La relació es formalitzarà, en aquest cas, a través d’un conveni. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT