PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’Adsaps intenta canviar els vols per als sahrauís

L’entitat apura totes les opcions perquè la canalla pugui venir

Per E. J. M. / E. G.

Un grup de nenes sahrauís en una de les seves estades d’estiu a Andorra.
Un grup de nenes sahrauís en una de les seves estades d’estiu a Andorra. | TONY LARA
L’Associació d’Amics Solidaris amb el Poble Sahrauí (Adsaps) esgota totes les possibilitats per aconseguir que els 10 nens i nenes sahrauís puguin participar al programa Vacances en pau a Andorra. L’opció que volin aquesta tarda cap a Barcelona ja està descartada, ja que falta tramitar un paper que exigeix el cònsol d’Espanya a Argèlia per permetre la sortida de la canalla.
 
Durant la jornada d’avui, la delegació del Sàhara a Catalunya donarà un cop de mà a Adsaps per intentar que la companyia Air Argèlia canviï, sense cap cost, els deu bitllets d’avió reservats per aquesta tarda per demà o dissabte. L’entitat espera que amb aquest marge de temps es pugui acabar la burocràcia que permeti als infants sortir dels camps de refugiats i viatjar a Barcelona, des d’on es desplaçarien directament cap a Andorra. 
 
Dels deu infants que han de ser acollits durant els mesos de juliol i agost al Principat, n’hi ha cinc que vénen per primera vegada, una que ve pers segon any, tres que són de tercer any i una nena d’últim any, ja que la canalla només pot participar en el programa entre els 7 i els 12 anys, aproximadament. Si finalment no es resol tant la burocràcia com el canvi de vol, el grup no podrà venir de vacances. 
 
La presidenta d’Adsaps, Lluïsa Hurtado, es va reunir ahir al matí amb el cap de Govern, Toni Martí, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i la secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll, per parlar de com s’ha arribat a questa situació, ja que des de fa una dècada la canalla ve cada estiu i aquest és el primer any que hi ha tants problemes burocràtics. «Hi ha un nou cònsol espanyol a Argèlia i ha demanat un nou tràmit», va especificar.
 
Suport del Govern / El ministre portaveu, Jordi Cinca, també es va referir a la qüestió en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Cinca va dir que «el Govern ha ratificat el suport a Adsaps i ho intentarem resoldre», però va puntualitzar que és Espanya qui tramet els visats. El ministre va subratllar que, per part del Govern, «no hi ha hagut cap manca de diligència ni diligència», ja que és una competència d’Espanya.
Després de la decepció inicial, Hurtado es va manifestar ahir més esperançada per la vinguda de la canalla, encara que sigui un o dos dies més tard del previst. «El primordial són els infants, i era massa juts intentar fer sortir la canalla dijous», va matisar. 
 
Dimarts al vespre, un grup de membres i simpatitzants d’Adsaps, alguns dels quals persones que volen acollir un nen o una nena durant l’estiu, es va plantar davant del Consell General amb una pancarta reclamant suport als parlamentaris i a l’Executiu. 
 
El programa Vacances en pau, que es coordina des d’Espanya, porta cada estiu centenars d’infants dels camps de refugiats sahrauís perquè passin un parell de mesos en un clima més suau que el del desert, gaudeixin del mar i/o de la piscina i, a més, passin diverses revisions mèdiques per comprovar el seu estat de salut. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT