PUBLICITAT

Andorra la Vella

Andorra Televisió es deixa de veure a partir de demà a tot el Pirineu

La Plataforma per la Llengua «exigeix» continuïtat i recull firmes

Per El Periòdic

Sis comarques del Pirineu català veuran desaparèixer ATV d’entre les ofertes del seu TDT.
Sis comarques del Pirineu català veuran desaparèixer ATV d’entre les ofertes del seu TDT. | Tony Lara
Andorra Televisió deixa d’arribar al Pirineu català. El senyal de la cadena interromprà la seva emissió demà mateix com a conseqüència de la finalització del contracte que l’empresa de radiodifusió havia signat amb Andorra Telecom el 2010 i que des del Govern es considera que no paga la pena renovar per què les notes tecnologies cobreixen aquest mateix servei.
 
La finalització del contracte entre Ràdio i Televisió d’Andorra, S.A. (RTVA) amb Andorra Telecom es traduirà amb la interrupció de l’arribada del canal nacional a tot el Pirineu català. Així, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Sobirà i Jussà i l’Alta Ribagorça deixaran de disposar d’RTVA entre la carta dels seus TDTs, una emissió que, segons va notificar la mateixa empresa de comunicació, suposava per a Andorra Telecom –responsable de la xarxa de televisió nacional– 120 mil euros anuals.
 
Explicació de la interrupció/ El ministre portaveu del Govern, Jordi Cinca, va confirmar la interrupció de l’emissió ahir, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres setmanal. La veu de l’Executiu va qualificar la «decisió» d’«encertada» i va justificar que es denegui la renovació del contracte pel qual es garantia aquest servei per la clara aposta que, els darrers anys, RTVA ha fet a favor de la xarxa telemàtica. D’aquesta manera, Cinca va treure ferro al cessament d’emissions a les comarques veïnes fonamentant-se en l’aposta del canal nacional per la plataforma online, amb la creació i l’impuls, els darrers anys, de la plataforma web Andorra Difusió.
 
Un altre argument s’afegeix al fet que l’oferta d’Andorra Televisió arriba al territori immediatament posterior a la frontera a través del web. El portaveu governamental afirma que la manutenció del contracte que avui mateix finalitza no tindria sentit per la «pèssima» qualitat amb què el canal arriba a les llars pirenaiques. Tal com va explicar Cinca, la senyal que reben els TDTs catalans arriba deteriorada, per la qual cosa imatge i sons són deficients, defectes que no es troben a través de les noves tecnologies.
 
Protesta de la plataforma/ La mesura ha desagradat a la Plataforma per la Llengua que s’autodefineix com a  «ONG del català». L’entitat denunciava a través d’un comunicat que la decisió «incompleix el conveni en matèria de televisió transfronterera signat entre la Generalitat, el Govern d’Andorra i sis ajuntaments catalans l’any 2010 en el qual els executius andorrà, català i municipals es comprometien» a garantir l’arribada d’RTVA al Pirineu. 
 
Per tot, la Plataforma «exigeix que el Govern d’Andorra compleixi el conveni de reciprocitat» i no impedeixi «els ciutadans d’aquestes comarques a estar connectats a la realitat andorrana i tanca les portes a la televisió nacional d’Andorra d’ampliar el seu públic i la seva influència televisiva i publicitària». 
Amb la finalitat d’impedir la interrupció d’RTVA i tal com s’assegura a través de la nota, «l’entitat ja suma prop d’11.000 adhesions de públic que desitja aquesta reciprocitat». Aquestes signatures també serviran per «reclamar a Europa que els mitjans en català no tinguin fronteres. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT