PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

DA rebutja suprimir les hores de quedar-se a casa durant la baixa

Els socialdemòcrates han demanat eliminar l’obligatorietat de complir l’horari establert

Per ESTHER JOVER MARTIN

Els tres consellers socialdemòcrates, amb Rosa Gili al mig, ahir al Consell General.
Els tres consellers socialdemòcrates, amb Rosa Gili al mig, ahir al Consell General. | ANA/M.T.
Les persones en situació de baixa mèdica hauran de continuar quedant-se a casa  obligatòriament entre les nou del matí i les 12 del migdia, i entre les tres i les cinc de la tarda. El Grup Parlamentari Demòcrata va votar ahir en contra de la moció presentada pels consellers generals socialdemòcrates per suprimir l’horari establert en què la gent que està de baixa no pot sortir del domicili per si se li realitza alguna inspecció. En cas que no ho faci s’arrisca a perdre la prestació per baixa laboral. El grup liberal i els consellers d’SDP van donar suport a la moció presentada a la sessió del Consell General.

La parlamentària socialdemòcrata Rosa Gili, encarregada de defensar la moció, va argumentar que «el  Col·legi de Metges creu que obligar la gent a quedar-se a casa entre les nou del matí i les 12 del migdia, i entre les tres i les cinc de la tarda no és bo» Per a Gili, les raons per establir aquest horari són «econòmiques» i pot provocar «efectes nefastos» en persones de baixa laboral per depressió, per exemple.

La consellera va insistir que «les persones han d’estar al centre del sistema. Les qui estan de baixa no són simuladores professionals ni aprofitades» i va proposar que siguin els metges els que determinin si una persona ha de romandre a casa per prescripció facultativa. Gili va trobar a faltar «empatia i solidaritat» i va recordar que «qualsevol pot estar malalt, i s’haurà de quedar a casa tancat. O segons qui siguem no se’ns vindrà a inspeccionar?», va insinuar. «Estem preocupats per la tendència massa estesa de DA en dividir la societat andorrana en bons i dolents», va concloure.

DEFENSA DE DA / Per justificar el rebuig a la moció, el conseller demòcrata Carles Jordana va especificar que l’article 10.1 del Reglament de les prestacions d’incapacitat temporal de la seguretat social, que estableix l’horari de permanència a casa, també diu que s’ha de complir  «excepte si el metge justifica que pot absentar-se per raons mèdiques». Jordana va replicar que només es tracta de cinc hores, «un horari raonable, ni desmesurat, ni exagerat, i no veiem motius reals per revocar-lo».

El demòcrata també va assegurar que «el Col·legi de Metges no s’ha posicionat, i si creu que és bo sortir de casa que faci els tràmits.» i va lamentar que «el PS ens tracta com a dolents que no pensem en la gent».

Per la seva part, la consellera d’SDP Sílvia Bonet va raonar que «algunes malalties necessiten repòs, però d’altres no, fins i tot per algunes és pitjor». La parlamentària va considerar que l’horari fix de quedar-se al domicili «no és la via per fer el control de les baixes. Hem d’obtenir el compromís dels metges perquè les baixes siguin només atorgades per motius mèdics, i que el servei d’inspecció de baixes funcioni de forma coherent».

La consellera liberal Judith Pallarès va exposar el seu vot a favor qualificant «d’absurda» la mesura de quedar-se a casa, i va dir que els horaris «no s’han d’establir  a mida de l’inspector, sinó del pacient».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT