PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Medi Ambient sancionarà aviat els restauradors que no reciclin

Un 15% dels establiments d’hostaleria no compleix el decret del 2008 que els obliga al triatge selectiu

Per ESTHER JOVER MARTIN

La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, en la compareixença d’ahir davant de la Comissió Legislativa.
La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, en la compareixença d’ahir davant de la Comissió Legislativa. | INFOGRAFIA: ANDREU ESTAPÉ
Els establiments de restauració que no reciclin els seus residus seran sancionats. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va avançar ahir que el termini d’adaptació a la norma s’ha allargat massa i, per tant, en un període no massa llarg –sense determinar quan– es començaran a multar els restauradors que incompleixin el Decret del 9 d’abril del 2008 relatiu a la declaració del sector de l’hoteleria com a productor singular de residus d’envasos, de vidre, de cartró i d’olis vegetals usats.

El reglament, que va entrar en vigor l’octubre del 2009, estableix que «la fracció objecte de recollida selectiva està formada pel vidre, els envasos d’acer i alumini, plàstic, brics i films, el cartró i els olis vegetals usats». Segons la Llei de residus 25/2004, del 14 de desembre, «l’incompliment de l’obligació de lliurar els residus reciclables en els contenidors previstos a aquest efecte, o de lliurar-los a la recollida selectiva mitjançant altres procediments d’acord amb el que preveu la reglamentació i la normativa comunal» és una infracció lleu i les sancions van de 1.000 a 3.000 euros.

Calvó va aclarir, després de la seva compareixença davant de la Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient, que s’insisteix en els grans productors perquè «Andorra té unes característiques singulars que fa que rebi un flux important de turistes, per tant, la recollida selectiva del sector de turisme es fa en la restauració i el comerç». La ministra va anunciar que s’ha acabat el temps d’acompanyament i, si cal, s’obriran «expedients sancionadors en els casos en què es constati mala voluntat a l’hora de separar les fraccions». Dels aproximadament 1.500 locals de restauració, uns 200, és a dir, un 15% del total, encara no apliquen el decret.

D’aquí al 2020, quan s’acabi el pla quinquennal del Pla Nacional de Residus (PNR), el cent per cent dels restauradors han de reciclar el cent per cent dels residus. «Els comuns també participaran d’aquest esforç perquè són conscients que cal implementar aquesta obligació al cent per cent dels productors per assolir els objectius que tenim de cara al 2020». De fet, els comuns són qui han de subministrar els contenidors de reciclatge. «La competència de la recollida és comunal i ens hem d’asseure les vuit administracions per engegar les inspeccions abans d’obrir expedients», va matisar la ministra. El termini d’inspecció no serà breu ja que s’han de comprovar, un per un, tots els locals i constatar quin compleixen i quins no.

Les últimes dades disponibles de reciclatge dels restauradors són del 2013 i assenyalen el percentatge d’envasos i vidre que se separen (la recollida del cartró es fa porta a porta i no és obligatori tenir un contenidor específic). Mentre els establiments de Sant Julià de Lòria, Escaldes-Engordany, Encamp i Ordino compleixen entre el 80% i el cent per cent, encara hi ha tres parròquies lluny de l’objectiu: Andorra la Vella (63% envasos, 71% vidre), que és la parròquia que per volum de població genera més residus però amb molta voluntat per part del nou equip de govern comunal; Canillo (55% envasos, 65% vidre), on alguns productors ja identificats no volen fer recollida selectiva i la Massana (30% envasos, 37% vidre), on hi va haver un problema d’interpretació en la gestió dels residus, però on s’instaurarà el porta a porta.

El sector del comerç també serà productor singular

El pla quinquennal del Pla Nacional de Residus 2017-2020 preveu un decret que atorgui al sector del comerç la categoria de productor singular, per treballar la prevenció i fixar unes obligacions en reciclatge. «Primer anirem a veure el sector implicat, parlar amb ells, mirar la millor manera de gestionar les fraccions reciclables, d’implementar les mesures de prevenció i, després elaborem el decret per marcar les obligacions per als grans centres comercials», va comentar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. El Ministeri ha constata que el reciclatge de paper i cartró en els comerços ha disminuït.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT