PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els grups parlamentaris tindran prohibit finançar els partits polítics

Les faccions hauran de notificar les donacions al Tribunal de Comptes com a molt en vuit dies

Per marisa da costa

El Tribunal de Comptes inclourà, en cas de ser acceptades les modificacions proposades pels demòcrates, l’activitat dinerària dels partits als Informes que publica anualment.
El Tribunal de Comptes inclourà, en cas de ser acceptades les modificacions proposades pels demòcrates, l’activitat dinerària dels partits als Informes que publica anualment. | Tony Lara
Els grups parlamentaris no podran fer donacions als seus partits polítics així com tampoc als candidats i, d’altra banda, qualsevol dació que es faci des de les faccions haurà de ser comunicada, com a molt en vuit dies hàbils, al Tribunal de Comptes. Aquest darrer, per la seva banda, s’encarregarà d’incloure aquests moviments de gestió monetària als informes que anualment fa públics. 
 
Les fins ara esmentades són tres de les modificacions que el grup parlamentari demòcrata entrava ahir a Sindicatura amb la voluntat d’actualitzar la Llei qualificada de partits polítics i finançament electoral del 2014 tot seguint les recomanacions efectuades a nivell internacional pel Greco però també escoltant els requisits de la institució local encarregada del control dels moviments i la gestió dels fons públics.
 
El desembre passat el Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (Greco), va instar a Andorra, a través de l’Informe d’Avaluació de Tercer Cicle, a introduir una sèrie de millores a la Llei qualificada de partits polítics i finançament electoral en favor de la «transparència» així com per aclarir i endurir certs aspectes. Adequant-se a aquestes recomanacions i «després de dos anys» i la celebració de «dues eleccions» d’ençà la seva entrada en vigor, el grup parlamentari demòcrata va entrar ahir a tràmit la proposició de modificació de l’esmentada normativa per introduir-hi «matisos».
 
La consellera general demòcrata, Sofia Garrallà, en compareixença per informar sobre els canvis, va exposar com a objectiu la «col·laboració amb el Greco» però també les clarificacions exigides a nivell nacional pel Tribunal de Comptes. Es va fer acompanyar per Marc Ballestà qui, del desglossament de canvis que proposa la formació va destacar «l’especificació» dels grups parlamentaris dins de l’apartat de la llei en què es prohibeix qualsevol «ens» participat amb «capital públic». D’aquesta manera, amb l’actualització de la norma es farà menció explícita de les agrupacions presents al Consell en l’apartat en què es denega la donació a partits polítics per part de certes entitats i persones, ja siguin físiques o jurídiques.
 
El temps de què disposen els partits polítics per notificar qualsevol dació dinerària també patirà alteracions, passant a un màxim de «vuit dies hàbils». Els «matisos» en matèria de terminis temporals també afecten al període de què es disposarà per fer públics els moviments a través del Butlletí Oficial, que queda fixat en un mes. 
 
Comptes dels partits, públics/ El Tribunal de Comptes, que segons Ballestà també ha vist escoltades les seves peticions de «clarificació» i «simplificació» de certes definicions que podien «crear confusió» així com de «millora del redactat», passarà amb aquests canvis a incloure, en la memòria que fa pública any rere sobre  la comptabilitat de les entitats amb fons públics, l’«administració i gestió» dinerària dels partits polítics del país. 
  
Canvi a la llei del Tribunal/ Les permutes que ahir es van entrar a tràmit en matèria d’administració d’entitats polítiques comportaran també la modificació de la regulació que ateny al Tribunal de Comptes per a ser aplicades. Així doncs, es produirà una «modificació parcial» de la normativa per tal que s’hi estableixin les seves noves funcions pel que fa al control dels moviments dels comptes dels partits així com la seva inclusió als informes que la institució fa públics anualment. 
 
El plegat de proposicions efectuat per part del grup parlamentari majoritari han de ser ara analitzades pels grups liberal i mixt, un cop Sindicatura n’accepti l’entrada a tràmit per, posteriorment, ser debatuda en el si del Consell General i rebre el vistiplau, si s’escau. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT