PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Nova fornada d’esquiadors d’elit

L’Efpem i la FAE treballen en una formació específica per a entrenadors d’esquí H La titulació inclou preparació física i psicològica

Per EL PERIÒDIC

Membres que treballen en la formació.
Membres que treballen en la formació. | ANA / M. F.
La temporada d’hivern del Principat ha finalitzat, i tot i que ara cal deixar pas a l’estiu, els professionals i devots per la neu han de continuar preparant-se per agafar amb ímpetu el proper període de neu. 
 
Els esquiadors d’alt nivell tenen una formació constant, i perquè del país puguin sortir practicants d’elit, l’Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya (Efpem) treballa amb la Federació Andorrana d’Esquí (FAE) i els clubs en una formació específica per a entrenadors del sector. Aquesta iniciativa es podria fer realitat a finals de la temporada que ve, segons va informar ahir l’ANA. 
 
La professionalització és més que necessària, ja que com explica el director de l’Efpem, Francesc Poujarniscle, «una cosa és ser monitor i una altra entrenador» i la voluntat és que els joves esquiadors puguin «anar millorant i arribar a l’elit», de la mà de persones que estiguin formades per fer aquest acompanyament.
 
D’altra banda, el director matisa que aquesta formació és complexa de dissenyar ja que cal tenir en compte la inclusió d’un seguit d’aspectes com la preparació física, dietètica, psicologia o ètica. Tant des de l’Efpem com des de la FAE s’hi estan «dedicant moltes hores», ja que es vol que sigui una formació completa i competitiva; «la volem fer molt bé», remarca Poujarniscle, «de qualitat», afegint que han d’aprofitar els mesos com ara el maig i el juny per treballar de valent ja que a l’hivern és una mica més complicat trobar disponibilitat entre els agents implicats.
 
La base del curs seria la de monitor d’esquí i a partir d’aquesta es farien mòduls per a entrenadors. El treball per organitzar la formació es fa amb la voluntat que no quedi res sense incloure perquè aquestes persones puguin donar un entrenament de qualitat als esquiadors quan comencin a treballar. I és que seran persones que hauran de saber «com gestionar» l’entrenament d’infants i joves entre els vuit i els 18 anys, per tant, hauran de tenir uns coneixements amplis de la salut, la prevenció de lesions, i fins i tot sobre la prevenció del dopatge, dietètica i aspectes tècnics de l’esquí, entre molts altres.
 
Aquesta formació que es dóna des de l’EFPEM no es queda només al país sinó que traspassa fronteres. Així, des del País Basc es demana la formació del centre en certes disciplines de l’esquí i també treballen amb l’Institut Cultural del CIC, als quals se’ls ofereix formació en escalada, vies ferrades o esquí en el marc del grau superior que aquesta entitat ofereix. 

Mà estesa a les federacions / La formació entre l’Efpem i la Federació Andorrana d’Esquí és un exemples de la col·laboració entre l’escola i les federacions del país, ja que també, i de manera conjunta amb la de ciclisme, es vol treballar en formacions específiques per donar resposta a la demanda turística relacionada amb aquest esport. Poujarniscle manifesta que la voluntat és atendre les necessitats de les federacions i donar-hi resposta. La feina del centre no es limita, però, al país, ja que també des d’organismes i entitats de fora es demana la seva col·laboració. En aquesta vesant, Poujarniscle recorda que cada vegada la pràctica del ciclisme està més estesa a Andorra i per això el repte que es plantegen és que hi puguin haver professionals capaços d’acompanyar des d’aquelles persones que volen fer BTT a aquelles que prefereixen la carretera, tenint en compte que cada vegada pot ser major el volum de turistes que vinguin al país amb la voluntat de practicar ciclisme. De fet, el treball conjunt amb les federacions per atendre les seves necessitats és constant. 
 
Un exemple és que l’any passat es va oferir una formació de la mà de la Federació de Judo i també s’ha fet alguna amb la de petanca. Ara estan en converses amb la de tennis, per poder també organitzar alguna formació. «Nosaltres estem oberts a les propostes de les federacions i si tenen inquietuds formatives hem d’intentar donar-hi resposta», destaca Poujarniscle. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT