PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Mateu enalteix els drets humans davant de la pena de mort

La consellera general és la ponent general al Consell d’Europa sobre les execucions de persones

Per EL PERIÒDIC

La consellera general Meritxell Mateu, a l’esquerra (de blanc).
La consellera general Meritxell Mateu, a l’esquerra (de blanc). | ANA
La consellera general Meritxell Mateu, com a ponent general sobre la pena de mort de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE), ha participat en el Seminari organitzat per l’Institut Internacional pels Drets Humans – Fundació René Cassin, en el qual s’analitzen jurídicament les pràctiques nacionals que protegeixen i defensen els drets humans davant de la pena de mort.

Durant la trobada internacional, s’han analitzat casos com el de França, Biel·lorússia i el Japó. El seminari, moderat per l’antic president Tribunal Europeu dels Drets Humans, Jean-Paul Costa, ha permès analitzar els mecanismes i de les accions tant al Consell d’Europa com a Nacions Unides per abolir o per contenir la pena de mort i per privilegiar el sistema de protecció dels drets humans, segons ha informat l’ANA.
Fa dos anys que Mateu està realitzant la tasca de ponent general de l’APCE i, per tant, ha estat l’encarregada de realitzar el parlament de conclusions del seminari, endinsant-se en els mecanismes de protecció de drets humans.

L’última sentència de mort que es va executar a Andorra va ser el 18 d’octubre del 1943, en la persona de Pere Areny Aleix, condemnat per fratricidi del seu germanastre. Tot i que ningú ha estat condemnat a mort des de l’any 1943, Andorra no va abolir la pena de mort fins a l’any 1990.

QUÈ ÉS L’APCE / La delegació andorrana de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, presidida per Mateu, és  l’associació del Consell General de la qual se’n desprenen més obligacions des del punt de vista de drets humans a Europa. El Consell d’Europa és una organització internacional creada després de la 2a Guerra Mundial, l’any 1949, per 10 Estats europeus, amb l’objecte de crear un Consell Internacional a Europa per vetllar per a la seva unitat i estabilitat. El seu objectiu principal és la protecció dels drets humans. Andorra és membre del Consell d’Europa des del 10 de novembre de 1994.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT