PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

La celebració del foc i de l’estiu

La Flama del Canigó ha arribat enguany per Canillo per encendre les fogueres de Sant Joan

Per E. J. M.

La canalla de Canillo encén una foguera amb la Flama del Canigó, que enguany va arribar al Principat per la parròquia canillenca.
La canalla de Canillo encén una foguera amb la Flama del Canigó, que enguany va arribar al Principat per la parròquia canillenca. | ANA/M.B.
La celebració d’enguany de Sant Joan ha estat més especial que mai, perquè ha estat la primera amb les falles declarades patrimoni de la humanitat per la Unesco, que els va atorgar la categoria el desembre passat. La tradició diu que la Flama del Canigó recorre els Països Catalans per encendre totes les fogueres. A Andorra, la flama va arribar ahir al matí per Canillo, on la canalla la va anar a buscar.

Els monitors d’AINA van anar a buscar la flama a la muntanya del Canigó per entregar-la, cap a les onze del matí, a l’alumnat de 5è i 6è de les escoles andorrana i francesa de Canillo, que van ser els encarregats de fer l’entrada triomfal amb les torxes a la plaça Carlemany i encendre la foguera. Per als monitors d’AINA, anar a buscar la flama ha estat una experiència «impressionant», segons va reconèixer Jordi Lusilla a l’ANA.
El cònsol menor, David Palmitjavila, va manifestar que estava molt satisfet que enguany Canillo tornés a ser la parròquia amfitriona i l’encarregada de repartir la flama per tot el país, ja que és l’any en què les falles han estat declarades patrimoni cultural immaterial de la humanitat.  De fet, la rebuda de la flama és rotatòria i després de set anys, Canillo ha tornat a ser-ne l’encarregada.

A més, el cònsol va subratllar que «ens agrada implicar el jovent perquè és un plaer veure com la canalla segueix les tradicions amb més ganes i passió que fins i tot nosaltres». Dues de les estudiants que van agafar el relleu de la flama i van encendre la foguera, la  Iona Molla i la Chiara Mogni, van assegurar sentir-se «molt afortunades» per haver pogut portar la flama.

Les primeres falles

El foc procedent del Canigó es va mantenir viu per traslladar-lo a la tarda fins a la plaça del Consell General, on es va repartir per totes les parròquies i es van veure rodar les primeres falles. La plaça es va convertir en una festa, amb ball, música tradicional i gegants, i un públic nombrós es va reunir per fer la prèvia de la nit.

Després del repartiment de la flama, va tenir lloc el relleu del fallaire major, que enguany recau en Albert Roig, i de la fallaire menor, que fins el Sant Joan que ve serà la jove Gisela De Haro, de 13 anys. Tots dos van trobar l’argolla d’argent a la vall d’Incles, la cita que cada any determina qui són els fallaires major i menor.

El fallaire major, a més, té el privilegi de fer rodar una falla tradicional a la placeta del Puial, que dóna el tret de sortida a la festa de les falles. Les falles tradicionals, fabricades amb escorça de beç i branca de boix, estan comptades ja que només es reserven per al fallaire major i per als que fan el bateig de foc, és a dir, els joves fallaires que fins ara han fet rodar falles de foc i, en complir els 16 anys, ja poden fer rodar el foc.

La tradició de les falles es va recuperar a finals dels anys 80, quan un grup de fallaires va decidir tornar a organitzar la festa tradicional. Les falles, però, es van modificar per preservar els bedolls, i les que es fan rodar són de malla i un paper especial. L’espectacularitat, però, és la mateixa.

Revetlla anticipada

D’altra banda, unes 200 persones van celebrar ahir la revetlla de la Casa Pairal d’Andorra la Vella a la sala Àgora. Al nombrós grup el va acompanyar la consellera de Social, Ester Vilarrubla, i la consellera de Finances, Comptabilitat, Administració i Noves Tecnologies, Maika Nin. La festa va coincidir amb la de la Casa Pairal de Santa Coloma, situada a la casa Quim de Dolsa.

Vilarrubla va destacar l’esperit festiu de la jornada, en què es va repartir la tradicional coca de Sant Joan i després hi va haver ball. «Hi ha alguns padrins que vénen a la Casa Pairal, però n’hi ha que no i a les festes sí. En celebracions com aquesta podem arribar a ser uns 200», va subratllar la consellera, segons informa l’ANA.  

Falles, música i ball

A la nit, l’Associació de Fallaires d’Andorra la Vella va celebrar l’espectacle de les falles, fent-les rodar pel centre històric, amb música en directe, fins a la plaça Guillemó, on va tenir lloc el ball de les bruixes, amb l’Esbart Dansaire d’Andorra la Vella, i la posterior encesa de la foguera. La festa de la revetlla la va animar el concert de música tradicional del Pont d’Arcalís.

A totes les parròquies hi va haver festa. A la Massana, la foguera es va encendre a l’aparcament del Tabola, i el grup Punkers Love the 80’s va actuar a la plaça de les Fontetes. A Canillo, a l’aparcament dels Refugis, hi va haver foguera, ball amb el grup andorrà Xavi’s Band, coca i moscatell. A Sant Julià de Lòria, a la nit es va celebrar una cercavila amb la Flama del Canigó i els Fallaires infants, adolescents i adults, i al Prat Gran es va llegir el manifest, es va encendre la foguera i es va repartir coca i moscatell. Encamp va organitzar un espectacle de foc dels diables d’Andorra i de Sant Quirze del Vallés al voltant de la foguera i el concert de Maldita Nerea, i al Pas de la Casa, es va organitzar una batucada, un espectacle de foc i l’encesa de la foguera. A Ordino, la foguera es va encendre a l’aparcament de l’Escola Andorra de Segona Ensenyança, i a Escaldes-Engordany, al pàrquing de les Nacions Unides.

En l’edició de demà de EL PERIÒDIC, balanç de danys. Esperem que sigui negatiu.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT