PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Els propietaris de Vivand temen haver de pagar l’embelliment

El comú admet que existeix l’opció però que no hi ha res decidit

Per ESTHER JOVER MARTIN

Vianants passegen per Vivand, a l’avinguda Carlemany.
Vianants passegen per Vivand, a l’avinguda Carlemany. | TONY LARA
El Comú d’Escaldes-Engordany no descarta la possibilitat, prevista a l’Ordinació Tributària Comunal, que part del cost de les obres d’embelliment que es realitzaran a Vivand es repercuteixi en els propietaris de béns immobles del tram de l’avinguda Carlemany. L’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI) lamenta el «canvi de criteri» ja que fins ara aquest tipus d’actuacions sempre s’han finançat des de l’erari públic. El president de l’APBI, Pasqual Gràcia, va advertir ahir que «no hi ha precedents» i tem que, a partir d’ara, una mesura similar es pugui aplicar a qualsevol vial del país. Des del comú es va aclarir ahir que, tot i que l’opció està a la normativa, no s’ha decidit res ja que no s’ha discutit en junta de govern.

El Títol III de l’Ordinació Tributària Comunal 2016 d’Escaldes-Engordany estableix, a l’article 19, quines obres permeten l’aplicació de contribucions especials per part del comú, bàsicament, de «primer establiment». En canvi, no poden ser objecte de contribució especial les «obres de mera conservació, reparació ordinària o manteniment corrent». El capítol també diu que són «obligats tributaris els propietaris de béns immobles ubicats a la zona de benefici lineal», és a dir, «els metres de longitud de façana de la propietat de l’obligat tributari que experimentin un augment de valor com a conseqüència de la realització de les obres o de l’establiment o ampliació dels serveis públics comunals».

En base a la normativa, el comú pot acordar que els propietaris que hi ha a Vivand paguin un percentatge del cost de les obres d’embelliment que, segons l’ordinació, pot ser de fins a un 90%. La quantitat no s’ha establert perquè el concurs d’idees no tindrà lloc fins d’aquí uns mesos. Des de l’APBI  s’ha subratllat que «l’avinguda Carlemany és, innegablement, des de fa molts anys, una via totalment urbanitzada i equipada amb tots els serveis públics necessaris» i, per tant, «és molt qüestionable que aquestes suposades millores impliquin un increment de valor dels immobles adjacents».

CANVI DE CRITERI / Segons l’APBI, «fins a data d’avui, el criteri de qui pagava cadascuna de les obres estava molt clar (en vials de nova creació o de titularitat privada se’n fa càrrec els propietaris i en vials públics existents se’n fan càrrec les administracions)».

Amb tot, Gràcia va matisar que si, finalment, el comú opta per fer-ho pagar als obligats tributaris, «s’introdueix un precedent molt perjudicial de cara a la resta de propietaris del país ja que a partir d’ara, qualsevol administració comunal pot decidir unilateralment executar obres d’urbanització o embelliment dels espais públics i repercutir als propietaris adjacents fins al 90% del cost de dites obres».

Per tot això, l’APBI va difondre ahir un comunicat de premsa per manifestar que s’oposa «a aquesta iniciativa engegada pel Comú d’Escaldes-Engordany amb el seu plantejament actual però estem disposats a obrir un diàleg  constructiu amb el comú que permeti arribar a una millor entesa sobre com i quan aplicar aquestes contribucions especials» i avisar els seus associats que existeix la possibilitat. Gràcia va explicar que l’APBI té una quarantena de socis, propietaris petits i grans, propietaris de comerços, oficines i/o pisos.

La normativa diu que «les quotes dels obligats tributaris es determinen repartint el cost de les obres o dels serveis entre tots els propietaris dels béns immobles, en funció del metres lineals de façana que conformin la zona de benefici lineal». Amb tot, les quotes poden ser «fraccionades, per períodes anyals i per un termini màxim de cinc anys a comptar de la data del meritament, a petició expressa de l’obligat tributari». Les contribucions especials es meriten a la data de l’adjudicació definitiva de les obres, segurament, durant el primer semestre del 2017, després del concurs d’idees.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT